Juuni esimesed päevad suurt suvesooja ei too, küll aga vihma ja kõva tuule

Helen Mihelson
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Vihmasadu Supilinna päevadel.
Vihmasadu Supilinna päevadel. Foto: Kristjan Teedema

Ilmateenistuse värske prognoosi järgi tuleb juuni esimesel nädalal arvestada pidevate vihmahoogudega.

Homme eemaldub madalrõhkkond Valge mere ümbrusse, aga selle kauge edelaserv ulatub Eestini. Sajuhooge on öösel harva, päeval aga laialdasemalt. Kõik paigad siiski vihma ei saa ja suurema tõenäosusega jääb sajuta Eesti lõunaserv ning ka Saaremaal on võimalus väiksem. Lääne- ja loodetuul tugevneb, öösel on puhanguid rannikul 14 m/s, päeval sisemaal 15, rannikul 18 m/s. Madalrõhkkonna järel pöördub õhuvool loodesse ja sealt tungib sisse jahedam õhumass. Päeval tuleb sooja 10 kuni 13 kraadi.

Reedel eemaldub madalrõhkkond veelgi kaugemale Venemaa põhjaaladele, kuid selle äärmine lääneserv ulatub ikka Eestini. See tähendab, et hoovihma sajab kord siin, kord seal. Tänastel andmetel püsib lääne- ja loodetuul ikka tugevana. Õhutemperatuur on öösel 3 kuni 8, maapinnal pole välistatud null kraadi lähedal püsiv temperatuur. Päeval tuleb soojakraade 10 kuni 14.

Laupäeval tugevneb kõrgrõhuvöönd. Öö on sajuta, päeval on üksikute vihmahoogude võimalus ning seda eelkõige Ida-Eestis. Õhutemperatuur on öösel 2 kuni 7, maapinnal langeb -2 kraadini. Päeval tuleb kuni 16 kraadi sooja.

Öö vastu pühapäeva on kõrgrõhuvööndi mõjul sajuta. Tuul on nõrk ja muutliku suunaga. Õhutemperatuur on öösel 2 kuni 7 kraadi, kuid maapinnal langeb koguni kolme külmakraadini. Päeval kõrgrõhuvöönd eemaldub aeglaselt ida poole – mandril on ilm veel sajuta, ent saartele võivad vihmapilved jõuda. Õhk on pisut mahedam ja temperatuur tõuseb 11 kuni 16 kraadini. 

Esmaspäeval liigub madalrõhulohk üle Läänemere ja tõenäoliselt selle sajupilved jõuavad ka Eestisse. Tuul puhub valdavalt lõunakaarest. Päeval on õhutemperatuur 12 kuni 15 kraadi.

Prognoos teisipäevaks vajab suure vastuolulisuse tõttu täpsustamist järgnevatel päevadel. Kõrgrõhkkonna tugevnemisel on oodata kuivemat ilma. Selgema taeva all on öökülmaoht ja päevasoe kerkib 15 kraadi ümbrusse. Kui madalrõhuvöönd püsib Eesti vahetus läheduses, siis on hoovihma võimalus suur ning ilm mõõdukalt soe.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles