Üks väljasaadetav Vene diplomaat lahkus Eestist

Andres Einmann
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Venemaa Narva konsulaadi konsul Andrei Surgajev lahkus Eestist.
Venemaa Narva konsulaadi konsul Andrei Surgajev lahkus Eestist. Foto: Peeter Lilleväli / Põhjarannik

Eestist väljasaadetav Venemaa Narva konsulaadi konsul Andrei Surgajev sõitis eile  Venemaale, teine persona non grataks kuulutatud diplomaat on veel Eestis.

Venemaa saatkonna andmetel lahkub Narva peakonsul Dmitri Kazjonnov Eestist tänase päeva jooksul, teatas Interfax.

Eesti võimud andsid mõlemale diplomaadile noodi riigist lahkumiseks eelmisel reedel, andes neile aega riigist lahkumiseks mai lõpuni.

Vene peakonsul Narvas Dmitri Kazjonnov ja Narva konsulaadi konsul Andrei Surgajev kohtusid 18. mail Kiviõli linnavalitsuses linnapea Nikolai Vojeikiniga ja taotlesid talt allatulistatud nõukogude lendurite mälestuskivile asukoha leidmist linna haldusterritooriumil.

Diplomaatide veidi üle tunni kestnud vestlus Kiviõli linnapeaga läks kohati emotsionaalseks ning väidetavalt on just see vestlus põhjus, miks tunnistas Eesti riik Kazjonnovi ja Surgajevi persona non grataks ja andis korralduse riigist lahkuda.

Vene asevälisminister Vladimir Titov lubas esmaspäeval, et Venemaa saadab vastuseks kahe diplomaadi väljasaatmisele riigist välja kaks Eesti diplomaati.

«Me oleme juba öelnud, et see Eesti-poolne provokatsiooniline samm ei jää vastuseta. Riikide vahel, nagu te teate, kehtib sellistel puhkudel vastastikkuse põhimõte,» ütles Titov esmaspäeval Moskvas.

Venemaa ei ole seni teatanud, millised Eesti diplomaadid riigist välja saadetakse.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles