Venemaa saadab välja kaks Eesti diplomaati (3)

Andres Einmann
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Jaanus Kirikmäe.
Jaanus Kirikmäe. Foto: Tiina Kõrtsini / Õhtuleht / Scanpix

Venemaa saadab vastuseks kahe diplomaadi väljasaatmisele Venemaalt välja Eesti peakonsuli Peterburis Jaanus Kirikmäe ja Peterburi peakonsulaadi Pihkva kantselei juhi Katrin Kanariku.

Venemaa välisministeerium kutsus täna välja Eesti suursaadiku Venemaal Arti Hilpuse ja andis üle noodi, mille kohaselt on Eesti peakonsul Peterburis Jaanus Kirikmäe ja Peterburi peakonsulaadi Pihkva kantselei direktor Katrin Kanarik kuulutatud Venemaal persona non grataks, teatas Venemaa välisministeerium.

Katrin Kanarik. Foto: välisministeerium.
Katrin Kanarik. Foto: välisministeerium. Foto: Välisministeerium

Diplomaatidel on aega Venemaalt lahkumiseks viis ööpäeva.

«Vene pool rõhutab, et Eesti ametivõimude destruktiivne käitumine avaldab paratamatult negatiivset mõju kahepoolsetele suhetele ja kogu vastutus sellise poliitika tagajärgede eest lasub Eesti poolel,» teatas välisministeerium oma avalduses.

Euroopa Parlamendi saadiku ja endise pikaaegse välisministri Urmas Paeti hinnangul on Venemaa vastus Eesti otsusele saata välja kaks Vene diplomaati tugevam kui Eesti esialgne samm.

«Venemaa keeras veel ka vindi peale, otsustades välja saata kaks Eesti konsulaarasutuse juhti. Peterburist ja Pihkvast,» kirjutas Paet kolmapäeval sotsiaalmeedias. «Mäletatavasti saatis Eesti mõni päev tagasi välja Narva peakonsulaadi juhi ja ühe konsuli. Seega pole Venemaa samm samaväärne, vaid mindi veel kaugemale,» lisas Paet.

Reedel sai teatavaks, et Eesti andis Vene peakonsulile Narvas Dmitri Kazjonnovile ja Narva konsulaadi konsulile Andrei Surgajevile noodi riigist lahkuda.

Andrei Surgajev sõitis eile Venemaale, Narva peakonsul Dmitri Kazjonnov lahkub Eestist tänase päeva jooksul.

Vene peakonsul Narvas Dmitri Kazjonnov ja Narva konsulaadi konsul Andrei Surgajev kohtusid 18. mail Kiviõli linnavalitsuses linnapea Nikolai Vojeikiniga ja taotlesid talt allatulistatud nõukogude lendurite mälestuskivile asukoha leidmist linna haldusterritooriumil.

Diplomaatide veidi üle tunni kestnud vestlus Kiviõli linnapeaga läks kohati emotsionaalseks ning väidetavalt on just see vestlus põhjus, miks tunnistas Eesti riik Kazjonnovi ja Surgajevi persona non grataks ja andis korralduse riigist lahkuda.

Vene asevälisminister Vladimir Titov lubas esmaspäeval, et Venemaa saadab vastuseks kahe diplomaadi väljasaatmisele riigist välja kaks Eesti diplomaati.

Kommentaarid (3)
Copy
Tagasi üles