Ilves: iga parlament alustab puhta lehena

Kadri Ratt
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Eesti Vabariigi president Toomas Hendrik Ilves.
Eesti Vabariigi president Toomas Hendrik Ilves. Foto: Margus Ansu

President Toomas Hendrik Ilves ütles riigikogu avaistungil, et igal koosseisul on uus mandaat ja iga riigikogu liige alustab täna otsast peale ja uuesti.

«See tähendab, et olnu ei pea teid kammitsema, kui leiate, et senitehtu hästi ei tööta. See tähendab, et võite teha teist- ja uutmoodi, kui vanamoodi ei tulnud hästi välja. See tähendab, et lähtuge oma tõekspidamistest. Sellest, mida õigeks peate,» ütles Ilves parlamendiliikmetele.

«Igaühel teist on üks, kuid see-eest täiesti erandlik eesõigus: esindada kõrgeima võimu kandjalt saadud usalduse toel rahvast ja langetada riigi käekäiku määravaid otsuseid,» märkis ta.

Seetõttu kannab iga riigikogu liige tema hinnangul topeltvastutust ehk teisisõnu ta peab oma mandaadi välja teenima ja esindama oma valijate tahet ning samal ajal vastutama parlamendi ees.

Riigikogu liikme tähtsaim omadus on Ilvese sõnul mõistmine, et ta on valitud teenima oma valijaid ja riiki. Selle teenistuse hind võib presidendi hinnangul olla ränk, nagu kinnitab parlamendihoone sisehoovis seisev tahvel riigikogu liikmetele, kes langesid okupatsioonivõimude repressioonide ohvriks. «Ärme siis hetkekski unusta, et riigi teenimine on auasi,» ütles president.

«Neli ja pool aastat tagasi ametisse astudes sõnastasin ma siinsamas saalis Eestile – aga ennekõike iseendale – ühe unistuse, mis tegelikult on pigem kohustus. Ma lootsin siis, et Eesti iseseisvuse taastamise 20. aastapäeval näeb me riik välja nii ja käitub nii, nagu poleks okupatsiooni kunagi olnudki. Paljuski oleme sihile jõudnud,» tõdes Ilves, kelle hinnangul oleme 20 aastaga võitnud tagasi enamiku sellest, mille 50 aastaga kaotasime.

Samas tõdes Ilves, et kui Eestil läheb hästi ning meie majandus kasvab ja päike paistab, siis on kõik justkui korras, kuid kui majandust tabab ränk langus, tihe lumesadu või tugev tuul peatab liikluse, viib elektri ja lennutab katuseid, siis hakkab riik rebenema.

«Riik on abitu just sel hetkel, kui kodanikud loodavad tema toele ja abile. Eestil napib veel tugevuse varu. Oleme teda kohati liiga palju optimeerinud. Ühegi toimiva masina, saati siis riigimasina töövõimsust ei saa kavandada ideaaltingimusi silmas pidades,» leidis president.

«Me peame tänama õnne, et saime oma riigi uuesti üles ehitada ajal, mis säästis meid suurematest vapustustest Eestis ja vahetult meie piiri taga. Nüüd, küpsematena, jõukamatena, ja maailma parimate organisatsioonide liikmena, on meie kohus ühiskonda sidusamaks ja seeläbi tugevamaks muuta. Saagu siis sellest me järgmine eesmärk,» soovitas Ilves.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles