Ülevaade: tänavune kevad hakkas hoopis hiljem kui tavaliselt

Helen Mihelson
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
9. mail sadas Saaremaal maha paks lumi.
9. mail sadas Saaremaal maha paks lumi. Foto: Postimehe lugeja foto

Riigi Ilmateenistuse värskest ülevaatest selgub, et tänavu jõudis kevad meile oluliselt hiljem kui tavaliselt.

Ilmateenistus selgitab oma ülevaates, et klimaatiline kevad algab koos taimede vegetatsiooniperioodi algusega. See algab siis, kui ööpäeva keskmine õhutemperatuur on püsivalt üle 5 soojakraadi. 

Tänavu algas klimaatiline kevad Eesti keskmisena 3. mail. Võrdluseks, näiteks mullu algas kevad juba 7. aprillil, aastate jooksul on keskmiseks kujunenud 18. aprill. 

Kõige varem tõusis mitmel pool ööpäeva keskmine üle 5 kraadi 1. mail. Kõige hiljem jõudis klimaatiline kevad Hiiumaale Ristnasse ja Kirde-Eestisse, kus keskmine temperatuur jõudis 5 kraadini alles 19. mail.

Kevade keskmisena oli õhutemperatuur normi lähedane, 4,5 kraadi. Päikest oli tavapärasest isegi veidi rohkem ning sademeid keskmisest vähem. 

Nagu ikka, oli kõige soojem kevadkuu mai, kui keskmine õhutemperatuur küündis peaaegu 10 kraadini. Samas olid mai esimesed 10 päeva läbi aastate ühed kõige külmemad - Eesti keskmine õhutemperatuur oli 6 kraadi, samal ajal kui keskmine on 9,1 kraadi.

Kus oli kõige soojem, kus kõige vähem päikest?

Selline oli tänavune kevad.
Selline oli tänavune kevad. Foto: Riigi Ilmateenistus
Foto: Riigi Ilmateenistus
Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles