Päästeamet Klandorfi pommipaanikast: meie jaoks valeväljakutseid ei ole (1)

Piret Lakson
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Päästeameti pommirobot kontrollis linnavalitsuse ette toodud prügikotti.
Päästeameti pommirobot kontrollis linnavalitsuse ette toodud prügikotti. Foto: Päästeamet

Demineerijad reageerivad pommikahtlusega väljakutsetele ka siis, kui võib eeldada, et tegemist ei ole millegi ohtlikuga, kinnitas päästeamet seoses reedese olukorraga, kus Tallinna abilinnapea Kalle Klandorf andis korralduse kutsuda meeleavalduse käigus linnavalitsuse ette toodud prügikottide juurde demineerijad.

Vaba Tallinna Kodaniku valimisliidu liige Sergei Metlev saatis laupäeval politseile väärteoteate, milles palus võtta vastutusele Tallinna abilinnapea Kalle Klandorf, kes palus kutsuda prügikottide sisu tuvastama demineerijad, teades, et tegu on Tallinna prügikriisist väsinud kodanike meelsusavaldusega.

Seda, kas tegemist on valeväljakutsega, peab päästeameti pressiesindaja Annika Koppeli sõnul küsima politseist. Politsei- ja piirivalveamet kogub veel juhtunu kohta infot ega ole menetluse alustamist otsustanud – alates teate laekumisest on menetluse alustamiseks aega 15 päeva.

Koppel sõnas aga, et kui häirekeskusele saabub teade kahtlasest esemest, siis nii demineerijad kui ka päästjad reageerivad sellele ja kontrollivad eseme üle. Enne reageerimist ei toimu ka arutelu, kas ikka minna seda kahtlast eset kontrollima või mitte.

«Isegi kui võib eeldada, et tegemist ei ole millegi ohtlikuga, siis demineerijad ikkagi reageerivad nii nagu ette nähtud ja teevad kõik vajalikud toimingud,» kinnitas Koppel, rõhutades, et demineerijate jaoks ei ole need valeväljakutsed. 

«Ka teataja ei pea muretsema, et on teinud valeväljakutse, sest kui järelevalveta tänavale jäetud ese tundub talle kahtlane, siis alati tasub teada anda ja demineerijad kontrollivad üle,» lisas päästeameti pressiesindaja.

Päästeamet on tänavu ühes kuus saanud keskmiselt 14 kahtlase esemega seotud väljakutset: jaanuaris 9, veebruaris 6, märtsis 11, aprillis 27 ja mais 17. Mullu sai päästeamet selliseid väljakutseid 222 ja tunamullu 138.

Demineerijad, päästjad, politsei ja kiirabi said reede õhtupoolikul teate, et Tallinna linnavalitsuse ette toodi kaks musta prügikotti. Liiklus Vabaduse väljaku ümber pandi kinni ja demineerijad tegid kindlaks, et kottides oli prügi.

Tegu oli liikumise Prügi-Uber algatajate Tiit Kruusalu ja Elmo Anti protestiga seoses Tallinna linna saamatusega jäätmeveo korraldamisel.

Sergei Metlevi sõnul andis Klandorf korralduse teatada häirekeskusele pommiohuga prügikottidest linnavalitsuse ees, kuigi oli teadlik, et tegu on Tallinna prügikriisist väsinud kodanike meelsusavaldusega.

«Klandorf on andnud munitsipaalpolitsei ametnikule ebaseadusliku korralduse teha eritalitlusele valeväljakutse. Tegemist on tahtliku rikkumisega, mis vastab karistusseadustiku paragrahvile 278, mis näeb ette rahatrahvi kuni 1200 eurot või aresti. Klandorf tekitab seadust rikkudes hirmu ja kahtlustamise õhkkonda, et takistada kodanike sõnavabadust, mida antud juhul kasutati prügiaktsiooni kujul Tallinna prügimajanduse aina süvenevale kriisile tähelepanu juhtimiseks,» ütles Metlev.

Loe pikemalt siit: Metlev esitas valeväljakutse eest Klandorfi peale politseile avalduse

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles