Vakra: Savisaar tuleks linnapea kohalt tagandada

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Edgar Savisaar.
Edgar Savisaar. Foto: Eero Vabamägi / Postimees

Kunagise keskerakondlase, praeguse Sotsiaaldemokraatliku Erakonna (SDE) Tallinna linnapeakandidaadi Rainer Vakra sõnul peaks Keskerakond linnapea ametist kõrvaldatud ja korruptsioonisüüdistusega kohtu alla antud Edgar Savisaare Tallinna linnapea kohalt tagandama, ka endise keskerakondlase Evelyn Sepa hinnangul on Keskerakonnas valitsev olukord lubamatu.

«Kui nende suutmatus sellist otsust juba aasta alguses vastu võtta pani oponente muigama ja õlgu kehitama, siis nüüd on asi juba naljast kaugel,» kirjutas Vakra sotsiaalmeedias.

Vakra sõnul segab linnavalitsuse töövõimekust see, et kohtu all olev Savisaar on endiselt linnapea. «Nii ei ole nad täna suutelised ametisse nimetama uut abilinnapead Sarapuu asemele. Selle ettepaneku peab volikogule tegema linnapea, ilma temata on linna hetkel juhitamatu. Seega meil on tänaseks seitsme linnavalitsuse liikme asemel alles ainult viis.»

«Kes siis juhib hetkel Tallinna linna?» küsib Vakra. «Pealinna ei juhi Savisaar ega ammugi mitte Kalev Kallo. Tegelikult ongi Tallinn juhitamatu, sest Taavi Aas ja kogu linnavalitsus on Keskerakonna venekeelsete volinike pantvangid. Keegi ei julge teha ettepanekut Edgar Savisaare tagandamiseks, sest see võib vihastada venekeelseid volinikke ja lõppeda neile endile kohtade kaotusega.»

Kuna Keskerakond on venekeelses meedias Savisaare süüasja Vakra sõnul peaaegu et maha salanud, ei ole neil nüüd võimalik teda ka maha võtta. «Nad on omaenda võttest selili. Nad kardavad vene volinike pahameelt, hukkamõistu ning ülestõusu. See tähendab, hetkel juhivad Tallinna linna inimesed, kes on suure hirmu ja pinge all,» kirjutas ta.

Sepp: Keskerakonnas toimuv murendab demokraatiat ja ohustab julgeolekut

Endine keskerakondlasest riigikogu liige, 2014. aastal erakonnast välja astunud Evelyn Sepp kirjutas sotsiaalmeedias, et nii Keskerakond kui erakonna endine esimees on kohtu all. «Pealinna linnapea ja volikogu esimees on suures mahus korruptsioonikuritegude eest kohtu all. Väikseid poisse ahistanud ja korruptsioonikuriteos süüdi mõistetud endine peasekretär on endiselt erakonna liige. Samuti on endiselt erakonna liige veel üks endine riigikogu liige, kes maandus mugavalt Tallinna transpordivaldkonda palgale,» ütles ta.

Tema sõnul maksab peaministri partei «maksumaksjalt varastatud raha eest» kinni kohtu poolt välja mõistetud maksumaksjale tekitatud kahjusid linna- ja riigieelarves ning advokaatide eest. «Ja mõistagi ei ole peaministril ja erakonna esimehel mingit probleemi kõike seda jätkuvalt tolereerida, heaks kiita ja toetada. Ütlen otse – see on täiesti lubamatu olukord,» kirjutas Sepp, kelle hinnangul ei tohi sellistel inimestel olla mingit kohta üheski avalikus ametis ega ka võimu teostavas organisatsioonis.

Erakondade rahastamise järelevalve komisjonil soovitas ta aga välja anda selge juhise, mille kohaselt loetaks kõik pealinnalehed, telesaated ja muu, mis ei lähtu ainult informeerimise eesmärgist, juba ette erakonna valimispropagandaks. See tähendaks tema sõnul, et erakond võiks need kohe kolmekordselt oma kuluaruandes arvesse võtta ja kinni maksta, kusjuures raha tagastamiseni saaks peatada partei rahastamise riigieelarvest.

«Ja veel idee mõtlemiseks, et analoogia dopingu kasutamisega spordis, kui keegi on valemängija ehk siinkohal teinud kampaaniat rahvalt varastatud raha eest ja oma ametipositsiooni kuritarvitades, siis arvestatakse tema kogutud hääled kogupotist maha. Tundub igati põhiseaduspärane sekkumine. Põhjendatud ja läbipaistev olevat,» kirjutas Sepp.

Ta lisas, et kõik see on kohutavalt jabur. «See ei ole vaese Keskerakonna kiusamine, ei ole nende väetite valijate huvide kaitsmine, mis toimub, vaid see on tohutult demokraatiat murendav ja kogu Eesti julgeolekut ohustav olukord,» kirjutas Sepp Facebookis.

Harju maakohtu esmaspäevase määrusega anti Edgar Savisaar kohtu alla. Eesti Kohtuekspertiisi Instituudi eksperdid leidsid, et kriminaalasja lõpetamiseks Savisaare suhtes tervislikel põhjustel pole alust. Kohtuprotsess algab Harju maakohtus 12. juunil.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles