Malta palus abi: Eestist saab nädalaks erakorraliselt ELi eesistuja (2)

Oliver Kund
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Jüri Ratas, Kadri Simson
Jüri Ratas, Kadri Simson Foto: Tiina Kõrtsini / Õhtuleht

Kuigi Eesti eesistumine algab ametlikult 1. juulist, sõidavad ministrid juba sel nädalal erandkorras Luksemburgi nõukogusid juhtima, sest Maltal pole pärast laupäevaseid üldvalimisi valitsust kokku saadud.

Vastava palve esitas hiljuti Eestile praeguse eesistujamaa Malta värske peaminister Joseph Muscat. Peaminister Jüri Ratas nõustus, ministeeriumid said uudisest teada eile pärastlõunal.

Eestil tuleb juhtida ühtekokku nelja lähiajal toimuvat ministrite kohtumist – neljapäeval kohtuvad Brüsselis Euroopa Liidu justiitsministrid ja reedel siseministrid.

See tähendab, et nõukogu juhi rolli astuvad nii siseminister Andres Anvelt kui ka justiitsminister Urmas Reinsalu.

Samaaegselt on neljapäeval-reedel Luksemburgis arutlusel ka transpordi- ja telekomiteemad. Neid kohtumisi hakkavad juhtima Kadri Simson ja Urve Palo.

Eesti vastutus Maltat aidata tuleneb nõukogu kodukorrast. Selle kohaselt saab nõukogu juhtida ainult eesistujamaa valitsuse liige või tulevase eesistujamaa ehk antud juhul Eesti valitsuse liige.

Eesti kohtumistel oma jutupunkte ega teemasid ellu viima ei hakka, vaid nõukogudes võetakse aluseks Malta juba ette valmistatud arutelupunktid. Näiteks soovitakse ministrite kohtumistel saavutada kokkulepped rahapesu vastase direktiivi vastuvõtmiseks ja Euroopa prokuratuuri loomiseks, aga ka Euroopa asüülisüsteemi muutmiseks.

«See oli mõnevõrra ootamatu ettepanek, aga kuna Eesti eesistumine toodi nagunii pool aastat varemaks, siis oleme väga kohanemisvõimelised,» ütles majandus- ja kommunikatsiooniministeeriumi pressiesindaja Rasmus Ruuda.

Tema sõnul tuleb ministrite ajakava kindlasti ümber teha, aga see ei tähenda, et kõik käsil olnud tööd seiskuks.

«Ministrite seisukoht oli positiivne. Eks see ole ka üks Euroopa Liidu põhiolemus, et liikmesriigid toetavad üksteist. Oleme Maltaga nagunii teinud tihedalt koostööd ja üleminekul ei tohiks olla probleeme,» ütles Ruuda.

Kommentaarid (2)
Copy
Tagasi üles