Sooduskaart paljastas Eestist suures koguses alkoholi vedanud soome viinakulleri

Sven Randlaid
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Soome turist kodu poole minemas.
Soome turist kodu poole minemas. Foto: SCANPIX

Soomlase sooduskaardilt saadud andmete ja tema telefoni pealtkuulamise abil õnnestus Helsingi tolli kriminaaljälituse ametnikel paljastada reisilaevadelt ja Tallinnast ostetud alkoholi ebaseaduslik müük Soomes.

Eestis jahiretkedel käinud 64-aastane mees vedas aastatel 2012-2015 Soome ligi 30 000 liitrit alkoholi. Kodumaal müüs ta seda piiratud klientide ringile Lahti ja Päijät-Häme piirkonnas, vahendas Ilta-Sanomat.

Suurema osa kangemast kraamist oli kohtualune ostnud Eckerö Line’i laevapoodidest, kasutades boonuste saamiseks sooduskaarti. Varemgi seadusega pahuksis olnud mehele saidki saatuslikuks tema sooduskaardi andmed, mille abil õnnestus Soome tollil tuvastada riiki toodud alkoholi täpne kogus.

Täiendavaid sisseoste tegi soomlane Tallinna sadamas Super Alko kaupluses. Sealt ostetud alkoholi kogused õnnestusid Soome tolli töötajatel kindlaks teha mehe telefoni pealtkuulamisel ja uurimisel tehtud küsitluste abil.

Suurema osa Soomes ebaseaduslikult realiseeritud alkoholist moodustasid õlu, siider ja longero.

Varem neljal korral maksupettuste eest vanglakaristust kandnud viinakulleri mõistis Helsingi kohus seekord raske alkoholiseaduse rikkumise ning maksupettuse eest üheks aastaks ja kaheks kuuks vangi.

Samuti tuleb süüdimõistetul tasuda Soome riigil saamata jäänud maksude näol 73 000 eurot.

Lisaks 64-aastasele soomlasele olid Helsingis kohtu all ka tema kaheksa klienti, kellele mõisteti väikses või suures koguses ebaseadusliku kauba omandamise eest rahatrahvid.

Süüdimõistetute seas on ka endine Soome tolliametnik ja nüüdne pensionär, kes parajasti kannab vanglakaristust ulatusliku kunstipettuse eest.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles