Härra Valentin tegi Postimehele 128-aastase kingituse

Aarne Seppel
, toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Valentin Burdjukov kinkis Postimehele 160- aastase sünnipäeva puhul aastakäigu 1889. aasta Postimehi. Kingituse võttis vastu Postimehe eriprojektide toimetaja Aarne Seppel.
Valentin Burdjukov kinkis Postimehele 160- aastase sünnipäeva puhul aastakäigu 1889. aasta Postimehi. Kingituse võttis vastu Postimehe eriprojektide toimetaja Aarne Seppel. Foto: Claire Peinar

Toimetuse assistent Claire Peinar sai kaks päeva pärast Postimehe 160. aastapäeva ühe telefonikõne. Telefonikõnesid saab Claire päevas sadu, aga harva tuleb sellised. Helistajaks oli soliidne härrasmees Valentin Burdjukov, kes rääkis, kuidas oli maja keldrit kraamides leidnud ühe aastakäigu Postimehi ja nüüd tahtis selle kausta kinkida Postimehe toimetusele. «Mõtlesin, et mis ta siin ikka seisab, pealegi oli keldrisse ruumi vaja. Mõtlesin, et toon ta teile.»

Aastakäik on 128-aastane ehk siis 1889. aastast. Sel ajal oli Postimees juba Pärnust Tartusse kolinud, aga ei olnud veel saanud päevaleheks, ajaleht ilmus kolm korda nädalas: teisipäeval, neljapäeval ja laupäeval. Osad lehenumbrid on aegad jooksul rebenenud ja kortsus.

1889. aasta Postimehed kõrvuti tänapäevase ajalehega.
1889. aasta Postimehed kõrvuti tänapäevase ajalehega. Foto: Claire Peinar

6. juuni lehest näiteks leiab toreda kuulutuse, milles Tallinnas, Tõnismäel Pärnu häärberis pakutakse müüa 1 kuusepakku, lihunikule ehk sepale väga sünnis.

Varasuvele kohaselt räägib 6. juuni esimene lugu sellest, et kroonu-maade ministeeriumi poolt on tulnud otsekohene soov, et toimetus kirjutaks hirmsast kartohvli-hävitajast putukast, mis Ameerikas kartohvli pidamise võimatuks teeb.

Kuulutus 6. juuni 1889. aasta Postimehest.
Kuulutus 6. juuni 1889. aasta Postimehest. Foto: Claire Peinar

Postimehe toimetus lisas kingituse oma arhiivi.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles