Blogipostitus tõi Audru vallavanema kaebuse peale kaasa kriminaalmenetluse

Andres Einmann
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Audru vallavanem Siim Suursild.
Audru vallavanem Siim Suursild. Foto: Urmas Luik / Pärnu Postimees

Pärnumaa Audru vallavanem Siim Suursild esitas vallavalitsuse tegevust kajastava blogipostituse ja selle Facebookis jagamise peale kuriteoteate, mille alusel alustas prokuratuur võimuesindaja laimamise paragrahvi alusel kriminaalmenetlust.

Isamaa ja Res Publica Liitu kuuluv Audru vallavanem Siim Suursild ütles Postimehele, et tegi eelmisel reedel politseile avalduse, kuna ühes blogis avaldati kahtlust, et ta on valla raha eest käinud kasiinos mängimas ja ööklubis joomas.

«Otsustasin teha avalduse pärast seda, kui minu poliitilised konkurendid hakkasid seda postitust massiliselt Facebookis levitama,» ütles Suursild.

Kõnealune postitus ilmus blogis Millimalli, mille autor on Audru vallavolikogu endine liige Anne Seimar. Ühtegi erakonda ta ei kuulu, kuid on kandideerinud Audru vallavolikogusse Keskerakonna nimekirjas.

24. mail avaldatud blogipostitus pealkirjaga «Kas Audru vallavanem Siim Suursild käib valla rahaga kasiinos mängimas?» kirjeldas, kuidas 21. detsembril 2014 võeti pangakaardiga Audru vallavalitsuse arvelduskontolt välja kokku 2050 eurot. Sularaha võeti välja Pärnus Danske Banki automaadist viiel korral mõneminutiliste vahedega, neli korda 450 eurot ja üks kord 250 eurot. Blogipostituse autor märkis, et 21. detsember 2014  oli pühapäev ning ta püstitas küsimuse, mis asjaoludel on tarvis võtta pühapäeva õhtul Pärnus välja suur summa sularaha.

Audru vallavanema sõnul kasutab seda pangakaarti vallavalitsuse kassapidaja ja sularaha võetakse pangakaardiga välja valla toetuste maksmiseks. Ta selgitas, et raha võeti välja mitmes osas seetõttu, et korraga sularaha väljavõtmise limiit on 500 eurot.

«Blogipostituses esitati väide, justkui käiks vallavanem Siim Suursild valla rahaga kasiinos mängimas ja ööklubis joomas. Samas ei ole minu käest kordagi küsitud, kes raha välja võttis ja millisel eesmärgil,» ütles Suursild.

Vallavanem märkis, et blogis esitatud väite korjasid üles ühe erakonna kohalikud poliitikud ja hakkasid seda Facebookis levitama. «Kui ma ütlesin neile, et see on täielik laim ja vale ning sellist asja pole olnud, siis öeldi mulle, et mul on võimalus kaitsta ennast kohtus ja õiguskaitseorganites. Siis ei jäänud mul muud üle, kui esitada avaldus prokuratuuri. Vastasel korral ma oleks ma justkui olukorraga leppinud ja tunnistaks, et midagi kahtlast on toimunud,» ütles Suursild.

Ta märkis, et kui poliitilised konkurendid kritiseeriks tema ideid või tegusid vallavanemana, ei oleks tal selle vastu midagi, kuna ta ei ole ilmeksimatu ning ei väida, et on oma elus kõike õigesti teinud. «Kuid käesoleval juhul on tegemist laimuga ja mulle omistatakse tegusid, mida ma ei ole teinud. Minu jaoks on tulemas kuuendad valimised ja midagi sellist ei ole varem minuga juhtunud,» ütles ta.

Vallavanem möönis, et blogipostituse pealkiri on väga osavalt sõnastatud, kuna see on küsimuse vormis.

Suursild andis avalduse valla konstaablile eelmisel reedel ning eile sai ta prokuratuurilt kirja, milles teatati, et tema avalduse alusel on alustatud kriminaalmenetlust karistusseadustiku paragrahvi järgi, mis käsitleb võimuesindaja laimamist. Karistusseadustik näeb sellise teo eest ette rahalise karistuse või kuni kaheaastase vangistuse.

Postitust jaganud EKRE juhatuse liige peab kuriteoteadet ülereageerimiseks

Üks blogipostituse Facebooki kaudu jagajatest on Konservatiivse Rahvaerakonna (EKRE) juhatuse liige ja erakonna Pärnumaa ringkonna juht Helle Kullerkupp, kelle sõnul on kuriteoteate esitamine selge ülereageering.

Kullerkupu sõnul pidas ta vajalikuks blogipostitust jagada, kuna see põhineb valla ametlikel dokumentidel. Ta märkis, et blogi peab Audru valla volikogu endine liige, kes on juba aastaid vallas toimuvat dokumenteerinud. Politseile avalduse esitamist nimetas ta väiklaseks ja naeruväärseks.

«Ma arvan, et prokuratuur võiks hoopis süüvida selles blogis avaldatud dokumentide sisusse. See ei ole mingi laimublogi vaid ühe volikogu liikme koostatud dokumentidel põhinev ülevaade Audru valla kahtlastest asjadest. Kui seda blogi lugeda, näete ise, mis seal kirjas on ja et see ei ole ühe hullumeelse inimese vaimusünnitus,» rääkis Kullerkupp.

EKRE juhatuse liige märkis, et tal ei ole midagi karta, kuna ta ei saa aru, miks ei tohiks Facebookis jagada ühte blogipostitust, mille on koostanud vallavolikogu endine liige valla ametlike dokumentide põhjal.

Kullerkupp lisas, et kuriteoteate esitamisega reageeris vallavanem selgelt üle ja kuna tegemist on avaliku võimu esindajaga, peaks ta kahtlustele avalikult vastama, mitte prokuratuuri kaebama.

Prokuratuur ei ole kellelegi kahtlustust esitanud

Lääne ringkonnaprokuratuuri pressiesindaja Liivi Reinhold ütles Postimehele, et prokuratuur alustas juhtunu uurimiseks kriminaalmenetlust võimuesindaja laimamise paragrahvi järgi.

«Praeguse seisuga ei ole kahtlustust kellelegi esitatud, süüdistust ammugi mitte. Kontrollitavate ring ei ole veel lõplik ning prokuratuur ei saa öelda kui paljusid inimesi uurimine puudutab. Me ei saa seda praegu menetluse huvides öelda,» ütles Reinhold.

Tema sõnul on praegu veel vara öelda, kas uurimine viib kellelegi kahtlustuse ja süüdistuse esitamiseni.

Audru vald on eksisteerimas viimaseid kuid. Pärast 15. oktoobril toimuvaid kohalike omavalitsuste volikogude valimisi ühineb Audru vald Pärnu linnaga.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles