Radiaatorküte – lihtne ja mugav

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Radiaator võib olla ka disainielement
Radiaator võib olla ka disainielement Foto: Onninen

Radiaatorküte on tänu lihtsale paigaldusele, pikaajalise tööeale ja kasutusmugavusele enim kasutatav kütteliik. Radiaatoreid kasutatakse nii iseseisva lahendusena kui ka kombineeritult põrandaküttega, kirjutab Onnineni kütte- ja veevarustuse kliendihadur.

Tõsi, põrandaküte on viimasel ajal suuremat tähelepanu pälvinud. See aga ei tähenda, et radiaatorküte oleks iganenud – vastupidi, ka selle kütteliigi puhul on mitmeid uuendusi. Radiaatorkütte peamiste eelistena tasub välja tuua lihtne paigaldus ja soodne hind ruumiühiku kohta. Näiteks on vanemate korrusmajade renoveerimisel just radiaatorkütte rekonstrueerimine üks kõige lühema tasuvusajaga energiasäästumeetmetest.

Samuti tasub eelisena välja tuua mugav sisekliima loomine. Pikka aega külma akna kõrval seistes hakkab jahe. Keskkütteradiaator kompenseerib oma soojuskiirgusega akendest tekkivat „külmahingust“.

Tänapäevased keskkütteradiaatorid ja küttelahendused on energiasäästlikud, sest reageerivad kiiresti temperatuuri muutustele. Võrreldes põrandaküttega reageerib radiaatorküte kordades kiiremini ja kodused ei pea liiga jahedas või soojas ruumis kuigi kaua viibima. Kaob ära vajadus akende avamiseks või täiendava elektrikütte kasutamiseks.

Võib tunduda mõneti ootamatu, aga radiaatorit võib kasutada ka disainielemendina. Vanade radiaatorite aeg, mil neid diivani ja kardina taha peideti, on jäädavalt möödas. Tänapäeval võib leida palju maitsekate värvilahendusega eri disainradiaatoreid. Väikese investeeringuga saab niiviisi ruumi kujunduslahendust täiendada.

Korteriühistud hindavad süsteemi Purmo AIR

Samamoodi nagu teisi kütteliike saab radiaatorkütet liita erinevate teiste süsteemidega, näiteks ventilatsiooniga. Just korteriühistute renoveerimisel on suurt populaarsust kogunud nn nutikas ventilatsioon – see ühendab kütte ja ventilatsiooni funktsioonid, mis loovad ruumides tervisliku sisekliima. Teisisõnu on see terviksüsteem, mis tagab tuuletõmbuseta hästi töötava õhuvahetuse. Seade Purmo AIR paigaldatakse suuskkanduritega radiaatori külge. Välisseinale paigaldatakse välisrest ja õhu mürasummutuskanal, mille kaudu pääseb õhk sisse. Enne ruumi jõudmist läbib õhk filtri, mis asub ventilatsiooniseadme sees. Õhk soojendatakse enne ruumi jõudmist, nii moodustab see akna ette justkui soojakardina. Seade on varustatud klapiga, mille abil saab õhuvoolu mugavalt reguleerida. Purmo AIRI kasutamine on ka üks võimalusi korteriühistutele, kes soovivad taotleda Kredexilt rekonstrueerimistoetuse.

Selleks et küttesüsteem oleks energiasäästlik, peab see olema õigesti projekteeritud, tasakaalustatud ja kasutada tuleb kvaliteetset reguleerimisarmatuuri. Koostöös Danfossiga pakub Onninen suurt valikut radiaatori termostaatventiile ja tasakaalustusventiile nii kahe- kui ka ühetorusüsteemidele. Kuna inimesed hindavad paigalduse lihtsust ja kiirust ning ka uuenduslikkust, on Danfoss välja töötanud RA-tüüpi termostaatventiilid, millele saab hõlpsasti paigaldada termostaadi clik-ühendusega. Meie valikus on RA-G termostaatventiilid ühetorusüsteemidele ning eelseadega RA-N-i ja Dynamic Valve™-i RA-DV termostaatventiilid kahetorusüsteemidele. RA-DV on rõhust sõltumatu ventiil, millel on sisseehitatud rõhuregulaator. Siia juurde pakume Danfossi termostaate, mis erinevad nii eelseadistatud temperatuuripiirangute poolest (alumise või ülemise temperatuuripiiranguga; Kredexi projektides nõutud 18–23 °C) kui ka kasutusotstarbe poolest (uutele või vanadele ventiilidele, mitte-Danfossi ventiilidele; programmeeritavad, lõhkumiskindlad jne). Liiniseadeventiilidest pakume ühetorusüsteemidele rõhust sõltumatut ventiili AB-QM, kahetorusüsteemidele aga käsiseadega MSV-BD või dünaamiliseks tasakaalustamiseks ventiilipaari ASV-PV + ASV-BD. Peale laia tootevaliku pakuvad Danfossi koostööpartnerid meie kliendile vajaduse korral abi nii tasakaalustamisel kui ka projektandmete järgi ventiilide dimensioonimisel.

Energiasäästliku küttesüsteemi ja hea sisekliima ootuses ei maksa tormata ummisjalu seadmeid ostma. Kasu toob targalt projekteeritud ja tasakaalustatud kütteprojekt. Hoone küttelahendus tuleb teha kohe õigesti, hilisem ümbertegemine on keeruline ja väga kulukas. Nii on soovitatav pöörduda terviklahendust pakkuvate ettevõtete ja spetsialistide poole, kes saavad ja oskavad pakkuda kõiki vajalikke komponente, lahendusi ja väärtuslikke nõuandeid.

Radiaatorkütte lahenduse kohta küsi radiaatorkute@onninen.com

Copy
Tagasi üles