Laulupeo teevad muusikud, mitte Facebook

Ele Loonde
, suvereporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Artur Sadovski

Laulupeo laulud on rahva südameasi. Nende valimisel on aga raske kaasa rääkida, sest peo kunstiline toimkond koguneb kaks ja pool aastat enne pidu, et leida need õiged, ideega sobivad laulud. Vahetult enne pidu internetis lahvatavatel arutlustel ei ole seega suurt mõju.

«Laulupidu on rahva oma,» ütleb suvise laulupeo «Mina jään» peadirigent Heli Jürgenson. Rahvas soovib oma peo repertuaari osas kaasa rääkida ja tänapäeval kasutatakse selleks pea iga laulupeo eel ka Facebooki pakutavaid võimalusi.

Kui sel korral lahvatas väitlus Mihhail Kõlvarti ettepaneku ümber lisada kavva venekeelne laul, siis eelmisel üldlaulupeol võeti vaatluse alla Erki-Sven Tüüri «Taandujad». Kõlasid arvamused, et iseseisvas ja tugevas riigis ei peaks laulukaare all laulma taandumisest. Helilooja reageeris sellele avaliku kirjaga, milles palus oma teos repertuaarist eemaldada. Kuid Jürgenson «Taandujate» dirigendina nägi, et muusikalisest keerukusest hoolimata see pala lauljatele meeldib, ning tõi helilooja proovi kuulama. Looja tundlik natuur rahunes seal maha ja laul jäi siiski kavasse.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles