USA ütleb täna viisavabaduse kuupäeva

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Täna algas viisavabadus USAga.
Täna algas viisavabadus USAga. Foto: Corbis / Scanpix

USAga viisavabaduse saavutamise maraton hakkab lõppema – Washingtonis Valges Majas teatatakse Ühendriikidega saabuva viisavabaduse kuupäev, milleks võib olla 15. november.


Siseministeeriumi migratsiooni- ja piirivalvepoliitika osakonna nõuniku Veronika Kaska sõnul on praegu puudu veel USA nomineerimisotsus ehk USA riigisekretäri Condoleezza Rice’i teade USA kongressile, et Eesti kuulub teatud kuupäevast viisavabadusprogrammi riikide sekka. Tõenäoliselt just selle kuupäeva teatamiseks Valge Maja  täna avalduse teebki.


Rice’i teatele peab omakorda USA sisejulgeoleku minister Michael Chertoff lisama kinnituse, et Eesti vastab kõigile viisavabadusprogrammi liikmetele esitatud tingimustele. Chertoff tuleb 29. oktoobril Tallinna visiidile, kus ta tõenäoliselt oma ametliku kinnituse sellele ka annab.


Kõige hiljem 12. jaanuaril


Kaska sõnul on hiliseim kuupäev viisavabadusprogram­miga liitumiseks 12. jaanuar 2009, sest siis hakkavad kõik viisavabadusprogrammis osalevad riigid kasutama ESTAt – elektroonilist infosüsteemi, kuhu tuleb kanda sama info, mida peavad praegu täitma kõik USAsse lendavad inimesed lennukis.


Tegelikult ei erine viisavabadus aga palju senisest viisarežiimist. Kui praegu peab USAsse soovija käima läbi saatkonnast, kus temaga tehakse intervjuu, siis viisavabadus tähendab, et saatkonna kodulehel tuleb täita ankeet, kus küsitakse samu asju kui intervjuul, nagu isikuandmeid ja külastuse põhjust.


Pärast ankeedi täitmist saab kohe kas jaatava või eitava vastuse. Jaatav vastus on soovitatav igaks juhuks välja printida, eitava vastuse korral tuleb aga minna saatkonda intervjuule, kust võib saada viisa, millega on võimalik siiski USAsse minna.


Piirivalvur otsustab


Internetis eitava vastuse saamise põhjuseks võib olla näiteks varasem viibimine USAs kauem, kui viisa lubas. Kui üle tähtaja läks näiteks nädal ootamatu haigestumise tõttu, tuleb see saatkonnas vestluse käigus välja ja siis on viisa saamine tõenäoline.
Kui aga turismiviisaga on USAs ebaseaduslikult elatud aastaid, on ebatõenäoline viisat saada. Samas teeb lõpliku otsuse inimese maalelubamise kohta siiski USA piiripunktis ootav piirivalvur, kes võib alati inimese tagasi saata.


Ka riikides, millel juba on viisavabadus, nagu näiteks Norra, eelistavad mõned inimesed USAsse reisimiseks viisa võtta, sest sel juhul saab piirivalvuri otsuse inimest mitte maale lasta kohe edasi kaevata, ilma viisata seda aga teha ei saa, ütles Eric Johnson, endine USA saatkonna pressiesindaja Eestis.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles