Õpetaja viib Ruubeni koos Nelega tantsupeole

Merit Männi
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Timo Tuulis, Sigrit Roosileht, Jaagup Aland, Brita Puusemp.
Timo Tuulis, Sigrit Roosileht, Jaagup Aland, Brita Puusemp. Foto: Kristo Kivisoo/ Järva Teataja

Matemaatikavalemid pühib Monika Kirss peast, bioloogia- ja loodusõpetuse õpikud jäävad temast Väätsa põhikooli klassi maha, kui ta end jälle naabervalda Türile asutab minema.

Algamas on järjekordne tantsutreening, kus valemite asemel tuleb keskenduda sellele, et sammud klapiksid.

«Just täna avastasin, et ongi veel ainult kaks nädalat peoni jäänud,» ütleb Kirss. Mingit erilist ärevust aga pole – tantsud on ju selged ning juhendaja ja noored hakkamist täis.

Esmaspäeva õhtupoolikul tulid Türi ühisgümnaasiumi aulasse kokku tema juhendatava segarühma Ruuben & Nele tantsijad. Koos huvijuhiga arutati läbi kõik, mis pealinna mineku eel veel vaja arutada on.

Et oleks trennirõivad, rahvarõivad, mitu paari sokke-põlvikuid, pastlad, plaastrid, vihmakindlad rõivad ja need, mida selga panna siis, kui peaks juhtuma ime ning Tallinna peonädalaks suvi saabuma. Kes kelle eest vastutab, millises koolimajas ööbitakse, kuidas ööbimiskohast bussiga harjutusstaadionile pääseb ja nii edasi.

Ruubeni & Nele tantsijad on küll peamiselt abituriendid ning pealinna ei lähe nad esimest korda, aga mine sa tea...

Kirss ütleb, et alates eelmise aasta sügisest, mil ta Türi noored tantsijad oma tiiva alla võttis, on kõik kulgenud parajalt hullumeelses tempos.

Kohe hakati kaks korda nädalas proovi tegema, õpiti kärmelt selgeks noortepeo repertuaar ja kevadel tantsiti juba esimesel ülevaatusel rõõmsalt komisjoni ees. 

Esiplaanil Sigrid Roosileht ja Timo Tuulis. / Ants Leppoja / Järva maavalitsus
Esiplaanil Sigrid Roosileht ja Timo Tuulis. / Ants Leppoja / Järva maavalitsus Foto: Ants Leppoja /Järva maavalitsus

Teine ülevaatus oli juba kukepea. Tehtud – peopääse käes!

Rahvatantsurühm on Türi koolis küll tegutsenud kuus aastat, aga pärast eelmise juhendaja lahkumist jäi veidi unarusse. «Nii ei saa!» mõtles huvijuht Ene Hunt ja kirjutaski Monika Kirsile, kes õnneks pikalt mõtlemisaega ei võtnud. «Sest mulle meeldib, nii lihtne see ongi!» ütleb ta.

Füüsikaõpetajast juhendajale teadis huvijuht kirjutada seetõttu, et Türi kultuurikeskuses tegutseb segarühm Väikesed Viisud, mida Kirss samuti juhendab ja kus ta ka ise tantsib. Peale selle on võimlemistreeneri paberitega naine varem juhendanud liikumisrühmi. Seega teab, mis teeb.

«Omamoodi põnev ju ka, olen õppinud laste võimlemistreeneriks, neid juhendanud, rahvatants on ka mulle endale uus ja põnev,» ütleb ta.

Kirsi arvates sujus koostöö noortega kohe algusest peale. Kui mõni esmalt piiluski altkulmu, et mida see uus juhendaja nüüd käsutab ja kes ta selline üldse on, siis võõristusaeg läks tema ütlust mööda kiirelt üle. Tantsijad hoiavad ju kokku.

«Mul on nende noortega väga vedanud, kõik nad on hästi lahedad inimesed. Mul on au ja rõõm neid õpetada,» lausub ta siiralt.

Siinkohal ei räägi Kirss vaid Ruubeni & Nele tantsijatest, sest tema juhendada on ka Türi põhikooli 7.–9. klasside segarühm Visselid.

Visselite etteotsa sattus Kirss samuti kooli huvijuhi telefonikõne peale. «Öeldi umbes nii, et kui sa juba niigi seal ühisgümnaasiumis käid, siis äkki võtad meie noored ka,» meenutab ta naerdes.

Ja võttiski. Ütleb küll, et sellises eriti õrnas eas seltskonda on aeg-ajalt küll keerulisem ühte jalga astuma saada, sest emotsioonid keevad üle pea. Aga ainult hästi natukene keerulisem ning pigem mööduvad treeningud siiski usinalt tantse õppides ja väike naligi käib asja juurde.

Ka Visselid on noortepeo pääsme juba välja teeninud ning laulu- ja tantsupeole minejate nimekirjas.

Kui särtsakas juhendaja Monika Kirss peo eel midagi pelgab, siis seda, et äkki juhtub mõni tobe äpardus: keegi väänab jala välja või jääb haigeks ega pääsegi Kalevi staadionil tantsuetendusele. Eelneb ju nädalavahetuse etendustele mitu pikka proovipäeva ja tantsija tahtmine võib suur olla, aga kui viimasel minutil palavik ründab või hüppeliiges tennisepallisuuruseks paisub, tuleb kõrvale astuda.

See ei ole just roosiline väljavaade tantsupartnerilegi, sest kellele siis ikka meeldiks ilma kaaslaseta staadionimurul polkat tantsida.

Ruubeni & Nele juhendaja Monika Kirss (vasakult teine) tantsuhoos. / Ants Leppoja / Järva maavalitsus
Ruubeni & Nele juhendaja Monika Kirss (vasakult teine) tantsuhoos. / Ants Leppoja / Järva maavalitsus Foto: Ants Leppoja /Järva maavalitsus

Viimast korda ühiselt peole

Timo Tuulis ja Jaagup Aland tantsivad Ruubeni & Nele rühmas viimast hooaega. Nad on abituriendid ja sügisel pole neil enam Türi ühisgümnaasiumi asja. Suurpidu «Mina jään» ongi koht, kus tantsijad on veel viimast korda koos, pärast seda riputavad noored pastlad varna.

Tulevad uued ajad ja neist tühjaks jäänud koha täidavad loodetavasti uued gümnasistid. Timo ütleb, et on rahvatantsuga tegelenud kõik kolm gümnaasiumiaastat, Jaagup lisab saladuslikult muheldes, et temal jäi üks aasta vahele. «Puhkasin. Sai muid asju vahepeal tehtud,» sõnab ta.

Mõlemad leiavad, et juttudel, justkui oleks sussisahistamine pigem tüdrukute teema, pole mingit alust. «Pigem on just nii, et poisse tantsib rohkem,» teab Jaagup öelda.

Timo lisab, et nendelgi nappis vahepeal tantsupartnereid ja tüdrukuid tuli trenni meelitada. Just nagu laulukooris, ainult et seal on puudus enamasti siiski meeshäältest.

«Udupead!» kostab Timo vastuseks küsimusele, kuidas ta tantsurühma iseloomustab.

Mõlemad hakkavad selle avalduse peale naerma. Loomulikult on tegemist sõbraliku lõõbiga, aga mõlemad on seda meelt, et just abituriendid on need, kes tantsurühma elu toovad ning on oma ütlemistes julgemad.

Tantsupeo eel tekitab noormeestes veidi kõhklust asjaolu, et kohe pärast pealinnast naasmist tuleb jälle asjad pakkida – ajateenistus ootab. «Ühe päeva vist saame kodus olla, aga põhimõtteliselt kohe on minek. Suhteliselt raske, alguses mõtlesime, et ei tahagi tantsupeole minna – viimased vabad päevad ikkagi,» ütleb Timo.

Rahvatantsija hing kutsub siiski peole, ükskõik kui raske ka ei oleks. «Läheme lõbusalt peale, see korvab kõik,» sõnab Jaagup.

Ka Sigrit Roosilehel ja Brita Puusempil on viimane aasta tantsurühmas. Sigrit sattus sinna paarilise kutsel kolm aastat tagasi, Brita on tantsinud aasta jagu. «Mind kutsus samamoodi partner ja alguses oli esimene mõte, et mulle rahvatants ei sobi ega meeldi ka. Siis vaatasin, et paljud sõbrad juba tantsivad seal, läksin ja hakkas väga meeldima!» meenutab neiu.

Sigriti ja Brita arvates mängib tantsurühma hea klapi juures küllap suurt rolli ka uus juhendaja, kes pole üldse karm, vaid selline lahe.

Kuigi lauljana on mõlemad Tallinna-peol paaril eelmisel korral käinud, on seekordne pidu neile erilise tähendusega. «Meile on see viimane võimalus koos olla. See on hästi võimas tunne,» usub Brita.

Türi ühisgümnaasiumi rahvatantsurühm Ruuben & Nele 27. mail Järvamaa laulu- ja tantsupeol «Mulle jääd, Järvamaa». / Ants Leppoja / Järva maavalitsus
Türi ühisgümnaasiumi rahvatantsurühm Ruuben & Nele 27. mail Järvamaa laulu- ja tantsupeol «Mulle jääd, Järvamaa». / Ants Leppoja / Järva maavalitsus Foto: Ants Leppoja /Järva maavalitsus

Nimeline tants alles tuleb

Rahvatantsuga on Türi ühisgümnaasiumis tegeldud täpselt nii palju aastaid, kui on koolil vanust – kuus aastat.

Nime Ruuben & Nele sai segarühm alles eelmisel aastal. Esmalt meenub selle nimega seoses loomulikult Põlva juurtega metal-punkansambel Winny Puhh, kes 2006. aastal lauluga «Nuudlid ja hapupiim» rahva hulka jõudis.

Laul räägib Ruubenist ja Nelest, keda ema nuudleid ja hapupiima sööma kutsub. «Pakkusin välja nime Ruuben & Nele. Noored ei teadnud sellisest loost midagi. Ma siis harisin neid natuke ka Winny Puhhi loomingu asjus,» ütleb Monika Kirss.

Räägitakse, et kunagi olevat ka päriselt Põlvas elanud Ruuben ja Nele, aga mine sa neid jutte tea. Igatahes keerutab-tiirutab Türi ühisgümnaasiumi segarühmas kaheksa paari Ruubeneid ja Nelesid.

Kirss on tubli tantsuseadja, kelle looming on mitu korda maakonna laulu- ja tantsupeol liikumisrühmade ja rahvatantsurühmade esituses lavale jõudnud. Ent nimiloole pole ta veel tantsuseadet teinud.

«Ei veel ole jah!» sõnab ta ning puhkeb naerma. «Ei teagi, miks.»

Ju jõuab.

 
Kommentaarid
Copy
Tagasi üles