Venemaa esitas Eestile Ganini menetluse lõpetamise pärast noodi (30)

Sven Randlaid
, Toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Maria Zahharova.
Maria Zahharova. Foto: Sputnik/Scanpix

Moskva kritiseeris Eesti võimude otsust lõpetada Dmitri Ganini tapmise kriminaalmenetlus aegumise tõttu, Eesti välisministeerium sai Venemaa saatkonnalt sellekohase noodi.

Välisministeeriumi meedianõunik Mariann Sudakov ütles Postimehele, et Venemaa saatkond Tallinnas saatis täna noodi seoses Ganini kriminaalmenetluse lõpetamisega.

Venemaa välisministeeriumi pressiesindaja Maria Zahharova teatas neljapäeval toimunud briifingul, et Moskva peab kriminaalmenetluse lõpetamist «selgeks tõendiks Eesti võimude silmakirjalikkusest».

Zahharova sõnul lubasid Eesti võimud korduvalt juhtumi avastamisele kaasa aidata, kuid tegelikult püüdsid juurdlust «kokku tõmmata».

«Seda kinnitab selgelt see, et Eesti õiguskaitseorganid ei võtnud alates 2015. aasta oktoobrist vaevaks vastata Venemaa juurdlusorganitele, kes tegelevad omalt poolt selle tapmise uurimisega,» teatas Zahharova.

Pressiesindaja sõnul on Venemaa saatkond juba nõudnud Eesti võimudelt selgitusi «selle Venemaa suhtes järjekordse ebasõbraliku sammu kohta».

Zahharova märkis, et Venemaa jätkab Ganini lähedaste toetamist, sealhulgas Eesti prokuratuuri otsuse võimaliku edasikaebamise korral.

Põhja Ringkonnaprokuratuur lõpetas 7. juunil pärast toimikute täiendavat kontrolli Dmitri Ganini tapmise uurimiseks alustatud kriminaalmenetluse, sest karistusseadustiku kohaselt aegub tapmine kümne aastaga.

Dmitri Ganin tapeti ühe noatorkega 27. aprillil 2007. aastal Tallinnas aset leidnud pronksiööl Tatari tänaval. Tema surma asjaolude väljaselgitamiseks  alustas Keskkriminaalpolitsei koos Põhja Ringkonnaprokuratuuriga kriminaalmenetlust karistusseadustiku tapmist käsitleva paragrahvi alusel.

Põhja Ringkonnaprokuratuuri kinnitusel oli kriminaalmenetlus väga põhjalik ja politsei tegi järjepidevat tööd juhtunu asjaolude väljaselgitamisel. Menetluse käigus sai selgeks, et Dmitri Ganini surma põhjustas üks noatorge ning et enne seda oli teda ka käte ja jalgadega löödud.

Kriminaalmenetluse käigus tuvastati kõik Ganini peksmises osalenud isikud, kuid ei ole leitud tõendeid, et tuvastada torkehaava põhjustaja, mille tagajärjel ohver suri. Ringkonnaprokuratuuri kinnitusel on Eestis õigusriigile omaselt kõrge tõendamislävi ning peksjate tuvastamisest ei piisa tapmise tõendamiseks.

Venemaa on Ganini surma kasutanud propagandasõjas Eesti vastu. Venemaa saatkond Tallinnas on teinud regulaarselt avaldusi, milles süüdistab Eesti võime soovimatuses Ganini tapjaid kohtu ette tuua.

Kommentaarid (30)
Copy
Tagasi üles