Malevasse pääsemine läheb noorele ootamatult kalliks maksma

Hanneli Rudi
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Rimi nõuab malevlastelt toidukäitleja tõendit, mis maksab u 50 eurot.
Rimi nõuab malevlastelt toidukäitleja tõendit, mis maksab u 50 eurot. Foto: Toomas Huik

Last õpilasmalevasse taskuraha teenima saatnud pere sai üllatuseks teada, et lisaks 25-eurosele osalustasule tuleb maksta ka pea 50eurose toidukäitleja tõendi eest.

«Ma ise töötan  teises poeketis ja minult küll sellist tõendit ei nõuta,» rääkis Postimehe poole pöördunud ema. Naise sõnul peab temal kui infoletitöötajal, kes samuti toiduainetega kokku puutub, olema tervisetõend. Selle saamiseks on nõutav vaid röntgen ja vereanalüüs, Rimi abitöölisena töötavalt koolilapselt aga nõutakse toidukäitlejatõendit, mille saamiseks on vaja teha lisaanalüüse.   Ilma selle tõendita rühma ei pääse.

«Kui ma polikliinikusse helistasin ja selle tõendi summat kuulsin, siis see tundus ikka väga suur,» tunnistas naine. Tõendi vajalikkus jääb talle arusaamatuks, sest tema töökohas lastakse koolilastel kosmeetikaosakonna riiuleid korrastada. «Köögipoolele, kus pitsasid ja salateid tehakse, neid kindlasti ei lasta, ka puuvilja- või piimaosakonnas on täiskasvanud tööl,» rääkis naine.

Hind muutus kevadel

Õpilasmaleva sihtasutusega koostööd tegeva Rimi pressiesindaja sõnul pakuvad nemad tööd 30 lapsele. «Lepingud nende noortega sõlmib Õpilasmalev, kes palub töölesoovijatelt osalustasu ning tervisetõendit nad ei hüvita,» rääkis Bats.

Batsi sõnul muutus tervisetõendi hind kevadel seoses nõutavate testide arvu muutumisega. «Ilmselt on lapsevanem tõendi teinud veel sel ajal, kui see maksis vähem,» sõnas Bats.

Rimi korraldab juba enam kui viis aastat oma malevat, kus sel aastal saab tööd sada noort. «Meie mingit osalustasu ei küsi ning ka tervisetõendi maksame noortele kinni. Seda korraldame ning lepingud sõlmime samuti noortega ise,» selgitas Bats.

Toidukäitleja tõendi nõuet põhjendas Bats nakkushaiguste ennetamise ja tõrje seadusega, mille kohaselt peab toitlustuses töötavatel inimestel olema kehtiv tervisetõend.

«Sel on ka väga arusaadav põhjus, nakkushaiguseid põdevad inimesed ei tohi toidu käitlemisega tegeleda, et tagada klientide ohutus,» rääkis Bats. Kõigile toidupoes töötavatele inimestele tehakse tervisetõendi saamiseks bakteriaalsed analüüsid, et välistada sellisel teel levitavate haiguste levikut.

«Tervisetõendi tasu maksab Rimi töötajale kinni, ilmselt on sellekohane info malevlase lapsevanemal kahe silma vahele jäänud,» lisas poeesindaja.

Lapsevanemale tuli tõendi hüvitamine poeketi poolt üllatusena.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles