RKASi juht solvas haridusminister Mailis Repsi (4)

Liis Velsker
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Urmas Somelar.
Urmas Somelar. Foto: Sander Ilvest

Riigi Kinnisvara ASi juhatuse esimees Urmas Somelar solvas haridus- ja teadusminister Mailis Repsi ning palub selle eest vabandust.

Somelari sõnul on tal oma väljendusviisi pärast sügavalt piinlik. «Ma ei hakka ütlema, mis see väljend oli, kuid see oli liiga labane ja maakeelne,» ütles Somelar Postimehele. «Ma usaldasin oma sisekoosolekul osalenud kolleege, kuid kahjuks osutus üks neist reeturiks.»

Somelari sõnul tajub ta, et temast tahetakse Repsi solvamise ettekäändega lahti saada, kuid Repsi solvamise juhtum on vaid temast vabanemise ettekääne. «Tegelik põhjus minust vabanemiseks on see, et ma ei ole nõus ERMi vana hoone müümisega odavama hinnaga Tartu linnale,» ütles RKAS juht.

RKASi juht teatas pressiteate vahendusel, et kasutas oma ettevõtte sisekoosolekul haridusministeeriumi nõudmisi kommenteerides minister Repsi suhtes teravaid ja ebaväärikaid väljendeid. «Ma palusin nende pärast minister Repsilt vabandust ja vabandan ka nüüd veelkord oma ebaõnnestunud lausete pärast avalikult,» kirjutas ta ja märkis ka, et kolleegid ja sõbrad teavad, et talle on omane aeg-ajalt reljeefne ja otsekohene kõnemaneer.

Solvang oli ajendatud tollase riigihalduse ministri Mihhail Korbi viimasel tööpäeval, 9. juunil tehtud otsusest mitte lubada RKASil võõrandada endine Eesti Rahva Muuseumi näitusemaja Tartus aadressil J. Kuperjanovi 9 korporatsioon Sakala vilistlaskogule. 

MTÜ Korp! Sakala Vilistlaskogu tegi avaliku enampakkumise tühistamisele järgnenud pakkumisel Somelari selgitusel selle hoone eest parima pakkumise – 610 000 eurot.

Selle asemel kohustas minister Korb RKASi nõukogu ja juhatust võõrandama hoone Tartu linnavalitsusele hinnaga 500 001 eurot. «Riigile kuuluva äriühingu juhatuse liikmena ei saa ma nõustuda äriühingule rahalise kahju tekitamisega ja täna hommikupoolikul saatsin sellekohase ametliku kirja ka Riigi Kinnisvara nõukogu liikmetele. Ma loodan, et hiljuti ametisse nimetatud uus nõukogu koguneb peatselt, et selle hoone võõrandamise küsimuses otsus teha,» märkis Somelar.

«Kogu protsessi teeb kummaliseks asjaolu, et täna kohe pärast minu märgukirja saatmist nõukogu liikmetele lekitasid kas ministri, tema nõunike või ministri haldusala riigiametnikud meediasse ühe Riigi Kinnisvara ASi sisemise koosoleku helisalvestuse. Selle lekitamise eesmärgiks sai olla soov mõjutada nii mind kui ka nõukogu liikmeid võtma vastu ministrile meelepärast, kuid riigi äriühingule kahjulikku otsust,» jätkas ta.

Somelar pidas vajalikuks lisada, et ta taunib sellist riigijuhtimise kultuuri, kus äriettevõtte sisekoosolekute helisalvestuste levitamise ja meediale lekitamisega proovitakse saavutada endale sobivate otsuste vastuvõtmist.

Somelari vabandamised

Somelar on oma väljaütlemiste pärast varemgi vabandust paluma pidanud. Alles eelmise aasta mais palus ta vabandust oma väljaütlemiste pärast inimeste õppimisvõime ja keelebarjääri kohta. Somelar ütles toona Eesti Päevalehele, et üle 45-aastane inimene ei ole enam kuigi võimeline uusi töövõtteid omandama. RKASi nõukogu andis Somelarile võimaluse end parandada.

Loe lisaks:

Kommentaarid (4)
Copy
Tagasi üles