Lõuna-Aafrika on kimpus teismeliste rasedusega

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Lõuna-Aafrika koolitüdruk
Lõuna-Aafrika koolitüdruk Foto: SCANPIX

HI-viiruse ülikiire levikuga rinda pistev Lõuna-Aafrika Vabariik (LAV) on hädas veel teisegi seksuaalkäitumisest tuleneva probleemiga – rasedate teismeliste osakaal riigis aina kasvab.  

Teismeliste tüdrukute raseduste arv on viimastel aastatel tõusnud 21 protsendi kanti, mis omakorda tekitab võimudes kartust, et HIVi leviku kiirus kasvab veelgi enam, vahendab AFP.

«Sain teada, et olen rase, kahe kuu eest. Ma pole sellest kellelegi rääkinud, vaid oma poiss-sõbrale. Ta arvab, et ma teen nalja,» sõnas üheksandas klassis käiv 16-aastane Thandi.

Thandi avaldas, et kaheksa kuu pikkuse suhte jooksul on ta oma partneriga kondoomi kasutanud vaid mõnel üksikul juhul, kui kondoome kusagilt saadi.

«Üritan anda endast parima, et oma rasedust varjata, et saaksin edasi õppida. Kui ütlen oma vanematele, sunnivad nad mu koolist ära tulema,» lisas neljandat kuud rase neiu.

Thandi loodab, et lapse sünd tugevdab tema suhet ja viib lõpuks abieluni.

Tihtilugu ei taha teismelised oma rasedusest perele rääkida, kuna kardavad neile nõnda häbi teha.

Maapiirkondades on häbiga toime tulla veelgi raskem. Mavalani keskkoolis Giyani maapiirkonnas Limpopo provintsis on teismelistest tüdrukutest rasedad 24 protsenti. Igas klassis käib umbes kaks rasedat neidu.

Tegemist on aga tabuteemaga, kuna kui koolidirektor üritas mureteemat kohalikus meedias arutada, pildusid kooli õpilased tema autot kividega.

Teismeliste raseduste osakaal aga aina kasvab. Tuhande koolis käiva tüdruku kohta olid LAVis 2004. aastal rasedad 51. 2008. aastal oli see number tõusnud 62-le.

Tõsi, UNICEFi teatel on osal riikidel ka suuremaid numbreid ette näidata. Nigeerias, Ugandas, Somaalias ja Svaasimaal ületab see number 100 piiri. Kuid Lõuna-Aafrikas on suurim HIV-positiivne elanikkond. 48 miljonist elanikust on viirusesse nakatunud 5,7 miljonit.

Kuigi abordid on LAVis lubatud, peetakse seda häbiväärseks.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles