Inspektsioon jättis lehelaste tööandja rikkumisest hoolimata trahvita

Hanneli Rudi
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Ekspressi lehelaps. Illustreeriv foto.
Ekspressi lehelaps. Illustreeriv foto. Foto: Jörgen Norkroos / Õhtuleht

Tööinspektsioon lõpetas Ekspress Meedia AS suhtes seoses lehelastega alustatud väärteomenetluse karistust määramata, kuigi lapsed tegid tööd, mis seaduse järgi pole neile lubatud.

«Tööinspektsioon on võtnud otsuse tegemisel arvesse, et Ekspress Meedia ei pruukinud aru saada oma teo ehk alla 13-aastase lapse tööle lubamise keelatusest, sest ta lähtus juba väljakujunenud tavast,» seisab väärteomenetluse lõpetamise määruses.

 Tööinspektsioon on seisukohal, et eelmisel suvel Järve Keskuse juures töötanud lehelapsed olid vaadeldavad töötajatena töölepingu seaduse mõistes ning nad ei teinud 7-12aastasele lapsele seadusega lubatud kerget tööd kultuuri-, kunsti-, spordi- või reklaamivaldkonnas.

Samas leiab inspektsioon, et karistuse määramine Ekspress Meediale ei ole eesmärgipärane, kuna antud juhul on tööandja kohtumistel näidanud üles siirast soovi korraldada töökeskkond ümber selliselt, et laste tervis ja ohutus oleks tagatud. Samuti on tööandja väljendanud soovi leida võimalusi, kuidas pakkuda tööd 7-12 aastastele, minemata vastuollu seadusega.

 Tööinspektsioon arvestas väärteomenetluse lõpetamsel, et Ekspress Meedia on teinud pingutusi alaealiste tööohutuse tagamisel ja töö ohutul ümberkorraldamisel ning leidis, et rahaline karistus ei saaks tuua täiendavaid paremaid tulemusi.

Tööinspektsioon paneb nii ettevõtjatele kui ka lapsevanematele südamele, et alaealisele kehtivad tema kaitseks töösuhetes järgmised seadusega pandud piirangud:

7- kuni 12-aastasel on lubatud teha:

•  kergeid töid kultuuri-, kunsti-, spordi- või reklaamitegevuse alal, eelkõige on lubatud osalemine etendusasutuse töös loomingulise töötajana, töö modellina.

Üle 13-aastasel on lubatud eelkõige lubatud teha järgmisi kergeid töid:

• põllumajandustööd, näiteks aia- või põllukultuuride istutamine, rohimine, kastmine või muldamine, saagi koristamine, marjade või puuviljade korjamine, köögivilja puhastamine või müügiks ettevalmistamine;

• kaubandus- või teenindusettevõttes tehtavad abitööd, näiteks kauba lahtipakkimine või asetamine riiulitele, hinnasiltide või etikettide kleepimine, pakkematerjalide või pakendite ettevalmistamine, väikesemõõduliste esemete pakkimine, reklaamnäidiste või reklaamtrükiste jagamine;

• toitlustus- või majutusettevõttes tehtavad abitööd, näiteks laudade katmine, nõude koristamine või pesemine, ruumide koristamine;

• muud tööd, mis vastavad Töölepingu seaduse § 7 lg 2 ja 4 nõuetele.

Samuti juhib tööinspektsioon tähelepanu, et kui tööd tehakse tasu eest ning töötegija allub töötamist võimaldava isiku (ettevõte, asutus või ka füüsiline isik) juhtimisele ja kontrollile, siis on tegemist töölepingulise suhtega.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles