Naisinvaliid nõuab Silmetilt kohtu kaudu uut autot

Merje Pors
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Lauri Kulpsoo

Naine, kes peab oma raske puude eest vastutavaks ASi Silmet, nõuab ettevõttelt kohtu kaudu endale raha uue auto ostuks.

1997. aastal on Silmet naisele kohtu otsusega autoosturaha 209 900 krooni juba andnud, kuid naine esitas uue nõude, kuna sõiduauto Ford Escort olevat muutunud kasutuskõlbmatuks, kirjutab Põhjarannik.

29-aastane sillamäelanna on juba üle kahe aasta käinud Silmetiga kohut, nõudes ettevõttelt 255 000 krooni, mis võimaldaks tal osta uue sõiduauto Mazda Premacy.

Kohtus on varem tõestust leidnud, et raske tervisekahjustusega 1979. aastal sündinud naise puue tekkis sellest, et ema tervis sai omal ajal toonases salajases sõjatehases töötades kahjustada.

Silmet seekordset hagi omaks ei võtnud, väites, et samas asjas on kohus oma otsuse juba teinud, mistõttu teist korda seda enam arutada ei saa. Samuti maksab Silmet naisele iga kuu 4361 krooni, millele lisandub igal aastal 12 688 krooni, ning kord aastas hüvitab ettevõte talle ja tema saatjale sanatooriumi ja tagasi sõidu kulud.

Nii Viru maakohus kui ka Viru ringkonnakohus jätsid naise hagi rahuldamata. Maakohus tõdes oma otsuses, et 1997. aastal olid olud teised - Sillamäel ning maakonnas tervikuna puudus munitsipaaltransport puudega inimeste veoks, kuid nüüd on see teenus olemas. «Hageja seaduslik esindaja kasutab olemasolevat sõiduautot ebaotstarbekalt, osutades sellega taksoteenust, ning on mitu korda sattunud liiklusõnnetusse. Samuti ei ole olemasolevat sõiduautot kohandatud hageja veoks ratastoolis,» leidis maakohus.

Riigikohus aga tühistas alama astme kohtute otsused, väites, et kohtud käsitlesid naisinvaliidi nõuet kitsalt auto asendamisele suunatuna, «jättes tähelepanuta, et hageja nõue on rahaline ja suunatud kostjalt 255 000 krooni väljamõistmisele, mis on vajalik hagejale transporditeenuse osutamiseks».

Riigikohus leidis, et tervisekahjustuse tekitajal lasub kohustus hüvitada kahjustusest tingitud kulutused kogu selle aja eest, mil kahjustuse tõttu kulutusi tekib. Samas öeldakse otsuses, et hagejal tuleb oma nõude esmase eeldusena tõendada, et omal ajal ostetud Fordi eeldatav kasutusiga on möödunud.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles