Käibele tuleb erikujundusega kaheeurone münt

Hanneli Rudi
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Maapäeva mälestusmünt.
Maapäeva mälestusmünt. Foto: Eesti Pank

Alates 26. juunist tuleb müügile erikujundusega kaheeurone münt, mis kehtib maksevahendina kogu euroalal.

Esmaspäeval, 26. juunil esitleb Eesti Pank Noorte Maapäeva kogunemisel Toompea lossi Valges saalis erikujundusega kaheeurost käibemünti, mis on pühendatud Eesti iseseisvumisele eelnenud sündmustele.

Eesti iseseisvumisele eelnenud sündmustele pühendatud kaheeurosel mündil on kujutatud tammelehed ja raagus tammeoksad ning looklevlõikes tammetüvi.

Looklev tammepuu sümboliseerib Eesti teed iseseisvusele, raagus tammeoksad viitavad 1917. aastale ning tammelehed sümboliseerivad tugevust, saavutusi ja pikaealisust. Tammelehed on kujutatud ka Eesti Vabariigi suurel riigivapil. Mündi on kujundanud  Jaan Meristo.

Kaheeurone mälestusmünt on erikujundusega käibemünt, mille ühine külg on tavapärane, kuid rahvuslikul küljel on teemakohane erikujundus. Mündi tiraaž on 1,5 miljonit. Sellest 10 000 münti on pakendatud meenetootena mündikaardiks, mille hind on 7 eurot. Mündid on vermitud Leedu Rahapajas ja mündikaardid on valmistanud Poola ettevõte Kurowski Group Sp. z o.o.

Eesti Pank hakkab münte pankadele väljastama alates 26. juunist. Pärast seda kuupäeva jõuavad mündid jaekaubanduse kaudu ka ringlusse.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles