Ka tänavused pikad pühad ei möödunud ohvriteta

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Paala järvest päästetud uppuja suri haiglas.
Paala järvest päästetud uppuja suri haiglas. Foto: Marko Saarm

Nii nagu mullu, tõid ka tänavused pikad jaanipühad kaasa liiklus- ja uppumissurma, samuti alustati kriminaalmenetlust tapmise uurimiseks.

Traagilisematest sündmustest juhtus jaanilaupäeval liiklusõnnetus Viljandimaal Holstre külas, kus hukkus ATVga ümber paiskunud 16-aastane noormees. Samal päeval pandi toime pühade kõige raskem kuritegu Narvas Pähklimäe tänaval, kus tapeti 40-aastane mees. Täna aga suri haiglas eile Viljandimaal Paala järvest päästetud mees.

Loe lisaks: Jaanipäeval leiti Narva korterist tapetud mees ja Paala järvest eile välja toodud mees suri

Politsei- ja piirivalveameti teatel möödusid viimased päevad siiski võrdlemisi rahulikult. Põhja prefektuuri operatiivjuht Valdo Põder märkis, et pikad jaanipühad olid mõne mööndusega sarnased tavapärastele nädalavahetustele. Ent nagu ikka, andis selgi aastal pühade ajal tooni alkohol. Juba neljapäeva õhtul hoo sisse saanud jaaniaja tähistamine tõi kaasa rohkelt alkoholitarbimist ning see omakorda avaliku korra rikkumisi ja omavaheliste probleemide lahendamist nii rusikate kui ka noaga.

Nimelt pidid korrakaitsjad jaanilaupäeval reageerima koguni kahele juhtumile Pärnu- ja Järvamaal, kus konflikti käigus oli tarvitusele võetud ka nuga: Pärnumaal Saarde vallas pussitas 21-aastane mees oma elukaaslast, Järvamaal Türi vallas oli noaga löödud 59-aastast meest. Mõlema juhtumi uurimiseks alustati kriminaalmenetlust. Loe lisaks: Jaanilaupäeval sai kaks inimest pussitada

Politsei alustas kehalise väärkohtlemise tõttu kokku 23 kriminaalmenetlust. Muu hulgas leidis aset ka juhtum, kus löödi politseinikku. See juhtus 23. juuni õhtul, kui Harjumaal Keila-Ääsmäe teel kraavi sõitnud auto arvatav juht muutus agressiivseks, osutas kinnipidamisel vastupanu ja lõi politseinikku. Sündmuskohalt lahkuda üritanud noormehel tuvastati joove.

«Suur osa väljakutsetest olid seotud eelkõige joobes inimestega, kes olid juba minetanud võime sõnade abil konflikte ära hoida ning paraku lasti käiku rusikad või esimesena kätte juhtuvad esemed,» rääkis operatiivjuht. «Saime ka rohkelt teateid purjus inimestest, kes rikkusid avalikku korda. Mitmel juhul aitasime koju või viisime kainestusmajja inimesi, kes lärmasid või laulsid ajal, kui paljud proovisid magada,» lisas ta.

Liikluses möödusid tänavused jaanipühad suuremate sekeldusteta. Kuid roolist kõrvaldati siiski enam kui sada joobes juhti (mullu tabasid politseinikud üle 200 joobes juhi). «Mind teeb nukraks, et jätkuvalt leidub kümneid ja kümneid inimesi, kes oma teadmatuse või ükskõiksusega meid kõiki ohtu seavad,» ütles Põder.

Joobes juhid põhjustasid ka kaks inimkannatanuga õnnetust. Üldse sai pikkade pühade ajal liiklusõnnetustes viga viis inimest ning kahjuks kaotas traagilise õnnetuse tagajärjel elu 16-aastane noormees. Loe lisaks: Viljandimaal hukkus ATVga sõitnud noormees

Mulluste pikkade pühade vältel juhtus kannatanuga liiklusõnnetusi kokku 24. Neis sai surma üks ning vigastada 26 inimest. Alkoholi tarvitanud juhid põhjustasid kokku neli liiklusõnnetust.

Järvest päästetud joobes mees suri haiglas

Päästeameti pressiesindaja ütles Postimehele, et jaanipühade ajal on päästjatel alati tavapärasest rohkem väljakutseid ja nii oli ka sel aastal.

Eileõhtuse seisuga said päästjad pühade ajal 239 väljakutset. Lõketega seotud sündmusi oli 62, millest enamikel kordadel olid tuleohutusnõuded täidetud. Huvitaval kombel oli lõketega seotud väljakutsetel tihti probleemiks just inimeste, sageli naabritevahelised tülid, ja päästjad pidid neid siis lahendama.

Tõsisemad ehk kolmanda astme väljakutsed päästjatele olid Tallinnas ja Raplamaal. Nimelt põles 24. juuni öösel Raplamaal Vigala vallas Päärdu külas ühekorruseline elumaja kogu ulatuses ning üks elanik sai põletushaavu.

23. juuni õhtul tõttasid päästjad Tallinnas Lasnamäel Alvari tänavale, kus oli süttinud umbes kümme ruutmeetrit prügi ja laohoone juurdeehitus, ent tule levik suudeti kiiresti peatada ja suuremad laohooned ohtu ei sattunud.

24. juuni öösel põles Tallinnas Haaberstis Heinamaa tänaval kahekordne elumaja. Päästjad tegid kindlaks, et põlemine oli korstnas, süttinud oli ka üks tuba ning maja katusealune. Inimesed olid põlengu puhkedes õnneks iseseisvalt hoonest välja saanud. 

Kõige rohkem väljakutseid said päästjad Pärnumaal, kus neil tuli muu seas tegeleda kasutuseta hoonetesse tehtud lõkete kustutamise ja kulupõlengutega, aga ka näiteks puu otsa maandunud langevarjuri päästmisega. 23. juuni õhtul teatati aga häirekeskusele, et Pärnus Liiva tänaval on aknast alla kukkunud laps. Sündmuskohal selgus, et üheksa-aastane poiss oli kukkunud neljandalt korruselt ja jäänud pidama korterelamu väljaehitusliku osa katusele. Päästjad tõid teadvusel lapse redelautoga alla ja andsid üle kiirabile.

Samuti oli rohkelt väljakutseid Harjumaal ja Tallinnas. Peamiselt puudutasid need mõne hoone põlengut, erandiks teade 23. juuni varahommikust, mil inimene teatas häirekeskusele, et Saku vallas Tagadi külas tõuseb taevasse must suitsusammas. Kohale rutanud päästjaid ootas ees lõke, millesse oli pandud vähemalt kümme autorehvi ja gaasiballoon. Päästjad kustutasid lõkke tonni veega ning selgitasid lõkke juures olnud meestele, mida tohib põletada ja mida mitte.

Nii nagu pea igal aastal, said päästjad seekordki väljakutseid seoses paadiõnnetustega. 24. juuni õhtul ei saanud Kuusalu vallas Salmistu sadamas aerupaat enam tagasi sadamasse ühe aeru purunemise tõttu. Salmistu vabatahtlikud merepäästjad vedasid paadi slepis kaldale. Pühapäeval kella 14 paiku läks aga Tamula järvel ümber sportpurjekas, ükski inimene õnnetuses viga ei saanud.

Samuti käisid päästjad mitmes avariipaigas, et tagada liiklusõnnetusse sattunud sõiduki tuleohutus. 

Traagilised jaanipühad

Aastatel 2014 ja 2015 ei hukkunud jaanipühade ajal liiklusõnnetustes ühtegi inimest, mullused pikad pühad tõid ühe liiklusohvri. Samuti uppus mullu jaaniajal Põlva vallas Orajõe külas järves mees.

2014. aastal sai jaanipühade ajal vigastada 26, 2015. aastal 13 ja 2016. aastal 32 inimest.

Samas on Eesti lähiajaloost tuua näiteks oluliselt traagilisemaid jaanipühasid. 1990. aastal hukkus jaanipühade ajal 10 ja sai vigastada 45 inimest. 1994. aasta jaanipühad tõid liikluses kaasa 10 hukkunut ja 31 vigastatut. 2002. aasta jaanipühade ajal sai surma üheksa ja vigastada 50 inimest. Statistikas paistab silma ka aasta 2006, kui jaanipühade ajal hukkus liikluses neli, samas sai vigastada koguni 75 inimest.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles