Ahvatluseks moemeestele

Britt Rosen
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

Ega asjata ilmunud «Videviku» saaga filmide vampiirirolliga end miljonite tüdrukute-naiste südametesse murdnud supertäht Robert Pattinson Kuld­gloobuste tänavusele auhinnagalale tumesinises sihvaka siluetiga ülikonnas: tumesinine on meestemoe uus must!

Lisaks hooaja hittvärvile, tumesinisele, võis Pattinsoni saleda joonega ülikonnast välja peilida teisegi olulise, juba pikka aega valitseva  moetendentsi – kehasse hoidva ülikonnalõike. Eriti puudutab see kahe nööbiga moelemmikuid, kuigi ka kaherealised pole põlu all.

Kuid punaselt vaibalt kumas veel kolmaski suund: smokingist laenatud pisidetailid jakkidel ja pintsakuil – hurmur Pattinsoni puhul õrnläikivast kangast pintsakureväär ja taskukandid.

Mõned disainerid pakuvad välja veel kontrastset läikivat palistust tumeda pintsaku revääril või -taskutel, mis annab sellele ekstrapiduliku näo. Aga ses osas meeldib moele veelgi rohkem piire lõhkuda: keha järgivat ja lühemat smokingilaenudega pintsakut kõlbab kanda ühtaegu ülikonna- ja vaba aja pükstega.

Värvipalavik algab sinisest
Igal juhul ei saa mehed sinisest värvist, ei tumedast ega kirkamast, sel kevadel mitte kuidagi mööda, ükskõik mis stiili nad siis ka eelistavad. See on jõuliselt esil ülikonnakangas, olgu see suvine linane või hoopis teksasarnane riie.

Sinine kuulub kokku überpopi meremeheteemaga, kust võib leida tuttavlikke triibusärke, kardigane ja muretule Riviera puhkusele vihjavat sinise-valge miksimist, täienduseks killuke beeži või punast.  

Ka oluline trendimärksõna «värviplahvatus» puudutab mehi tänavu sama palju kui naisi. Kas või väikese piisa erksat sinist, rohelist, roosat või lillat võiks selga lubada – neis toonides polosärgid, džemprid, kardiganid on tänuväärsed, sobitudes nii härrasmehe vaoshoituma kui ka teismelise äkilisemate rõivakooslustega.

Nii nagu võib kiitsaka siluetiga lühemat pintsakut kanda teksade või vaba aja pükstega, istub kudum või polosärk ka viigipükstega. Ja unustada ei tasu erksat salli, sest sellestki piisab, et kooslusele moevunki lisada.

Tubli annuse värsket kevadevärvi ja isikupära on imelihtne garderoobi sokutada uue lipsuga. Praegu on Baltmani peadisaineri Aivar Antonio Läti arvates õige hetk tuulutada kurgualust näiteks asuursinise, lilla, põlenud oranžiga; mustritest on eelisseisus tartanruut ja lai diagonaaltriip.

Vaadake või šikke BBC uudisteankruid, kelle iga päev muutuvas lipsugaleriis vahelduvad kriidikarbi õrnad pastelltoonid sinise, lilla või efektsete diagonaaltriipude, täppide, mõnikord isegi peente lillemustritega – ilmakuulsa Savile Row’ rätsepatänava maa riietumistaustaga mehed juba teavad, millega särada ja muljet avaldada!

Kuumim lisand, rinnarätt
Mustad ja mustjad, klassikalisest veidi kitsamad lipsud on Läti sõnul õigeks paariliseks pigem mustale kehasse töödeldud ülikonnale, mille pintsakul on kitsas reväär ja püksidki kitsad. Või siis kooslusele teksad, särk ja kardigan.

Klassikaline äri- või väsinud moega vana ülikond oleks sellele ebaõnnestunud taust. Võtke eeskuju «Eesti laulul» esinenud MIDi noormeestest, kes väärinuks ontliku ülikonna-lipsu koosluse eest lausa lisapunkte...
     
Hoopis uudsem, lennukam ja edevam moeaksessuaar on rinnarätt – tõeline moestaar, millest Lääne-Euroopa, eriti Inglismaa ja Itaalia mehed on tegelikult osanud igiammu lugu pidada. Seda pisilisandit, mis annab väljanägemisele elegantse noodi, võib kanda nii lipsuga kui ilma, vaba aja või peoülikonnaga.

Lätt annab soovituse mitte valida rinnarätti lipsuga üht tooni ega samast kangast. See näitab vaid kandja oskamatust ja fantaasiapuudust. Rinnarätte on ühevärvilisi, mustrilisi. Põhireegel: selle põhivärv peaks sobima lipsu mõne mustrivärviga. Näiteks punase mustriga lipsuga passib punane või punase mustriga rinnarätt.

«Aga – liigne agarus kombineerimisel on ogarus. Natuke boheemlaslikku lohakust on pigem pluss kui miinus,» ütleb Baltmani peadisainer, lisades algajaile, et valge linane rinnarätt sobib kõigega, kui just ei kanta musta särki ja lipsu. Ning Google õpetab seda voltima.

Kes armastab mustreid, eelistagu ruutu, see on praegu mustrite kuningas! Ruutu leidub triiksärgil, vaba aja särgil, pintsakul, pükstel, tuulepluusil... Snooblikult ja lustlikult mõjub peene lillemustriga särk, andes trendinautlejatele mooduse silma paista. Aga ka triibud on tegijad. Mantlimaailma valitseb kevadel ajatu trentš, trendimehe ülerõivaste hulka võiks kuuluda mootorratturijaki tuletised või kilejoped.      

Ja last but not least (ehk viimane, kuid mitte sugugi kõige tähtsusetum). Paaris olulises asjas, mis teevad koosluse täiuslikuks, võiksid mehed Robert Pattinsonilt veel eeskuju võtta: hästi lõigatud ja sätitud soeng ning paaripäevane habe ka tumeda (peo)ülikonnaga tuleb praeguste moekaanonite järgi ainult kasuks.

Trendispikker

• Keha järgiv ülikonnasiluett
• Erksavärvilised polosärgid
ja kudumid
• Sinine värv
• Meremehestiil
• Ruudumuster
• Rinnarätt pintsakutaskus
• Lahedate trükipiltidega
T-särgid
• Trentšmantel

Moevihjed Pariisist

Urmas Väljaots
moeajakirjanik, Pariis

Et tõelist kevadetunnet on Pariisis olnud napilt, pole ka jõutud uusimaid moode veel tänavale eksportida. Levinuim kontorirõivas on endiselt ülikond või pintsak koos kasuaalsemate pükstega, vaba-aja rõiva alustalaks (kapuutsiga) nahkjakk ja hästi istuvad, sirge joonega teksad koos poolsaabaste või spordijalatseist inspireeritud high-top-tossudega.

Vastukaaluks pastelsematele-tolmusematele ja maskuliinsetele maatoonidele – pruunid, ookrid, tumerohelised, populaarseim teksasinine –  on sel kevadel väga tugevalt esil värvipommitrend. Eelkõige kirkad rohelised, kombineerituna oranži, fuksia­roosa, kollasega. Seda värviplokkidesse liigitatuna või vaheldumisi triipudena.

Ilma teevad triibud, millele sekundeerib nn cowboy või väike-maja-preerias-look – erinevad ruudulised nn puuraidurisärgid ja väikese inglasliku lillemustriga särgid. Aksessuaaridest on lemmikuks viimased paar hooaega areenil olnud päikseprilliklassika ehk piloodiprillide modernsema joonega mudelid.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles