Eesti suursaadik Rootsis andis üle volikirja

Martin Smutov
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Jaak Jõerüüt
Jaak Jõerüüt Foto: Raigo Pajula

Neljapäeval andis Eesti uus suursaadik Rootsis Jaak Jõerüüt Rootsi kuningale Karl Gustav XVI-le üle oma volikirja.

Volikirja üleandmisele järgnenud vestluses kõnelesid suursaadik Jõerüüt ja kuningas Karl Gustav XVI Eesti ja Rootsi väga headest suhetest, samuti keskkonna- ja majandusalase koostöö vajalikkusest Läänemere regioonis, mis omakorda on seotud kõigi arengute ja probleemidega nii Euroopa Liidus kui ka globaalses mõõtkavas.

Kõne all oli ka Rootsi riigi kava tähistada Eesti, Läti ja Leedu iseseisvuse taastamise 20. aastapäeva tänavu augustis nähtavalt ja kõrgel tasemel.

Samuti käsitleti Eesti ja Rootsi ajaloolisi sidemeid, mis mõjutavad vastastikuseid suhteid igavesti.

Volikirja üleandmise järel siirdus suursaadik koos saatkonna töötajatega ajaloolisse Riddarholmi kirikusse, kus on teiste Serafimi ordu kavaleride kõrval riigivapiga mälestustahvel ka president Lennart Merile. Seal asetas Jõerüüt mälestustahvli alla mälestuseks ja austuseks lillekimbu.

 Jõerüüt on sündinud 9. detsembril 1947. aastal. 1973. aastal lõpetas ta Tallinna Polütehnilise Instituudi majandusteaduse erialal.

Diplomaatilist tööd alustas Jaak Jõerüüt 1993. aastal suursaadikuna Soomes. Aastatel 1997-1998 oli Jõerüüt protokolliosakonna peadirektor. Seejärel 1998-2002 töötas Jõerüüt suursaadikuna Itaalias, kaasakrediteeringutega Maltal ja Küprosel.

Aastatel 2002-2004 oli ta välisministeeriumi peainspektor, seejärel aastal 2004 suursaadik ÜRO juures.

Aastatel 2004-2005 töötas Jaak Jõerüüt kaitseministrina.

Seejärel töötas Jõerüüt välisministeeriumi nõunikuna. Aastatel 2006-2010 oli Jaak Jõerüüt Eesti suursaadik Lätis.

 Jõerüüt on abielus Viivi Luigega. Jõerüüt räägib soome, inglise, vene ja itaalia keelt ning on Eesti Kirjanike Liidu liige. Ta on avaldanud 16 raamatut luulet ja proosat.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles