Suur galerii ja video: rahvatantsijad panid Vabaduse väljakul püsti oma peo (7)

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Rahvatantsijad kogunesid tantsupeo ära jäänud etenduse asemel kell 14 Tallinna Vabaduse väljakule tantsima, peole jõudsid ka tantsupeo peategelased Koit ja Hämarik ning muidugi ka peo Vanaisa Ivo Linna, kelle sõnul näitab oma tantsupeo korraldamine vaid seda, et kõik töötab ja toimib täpselt nii, nagu peab.

Kuigi pärastlõunane tantsupidu jäi Kalevi staadionil pidamata, siis kogunesid rõõmsad rahvatantsijad ja pealtvaatajad Vabaduse väljakule, et pidu siiski pidamata ei jääks. Nii oli kella 14 paiku Harjumäele kogunenud sadu pealtvaatajaid ning tantsijaid oli kokku tulnud ligikaudu 1000.

Noor korraldusmeeskond suutis mõne tunniga organiseerida väljakule tehnika, kõlarid ja kõik vajalikud rekvisiidid. Ka tantsupeo Vanaisa Ivo Linna jõudis väljakule ning laulis oma osa. Teda oodati iseäranis suure õhinaga ja kui ta lõpuks jõudis, kostusid üle väljaku huilged ja hõiked.

Ivo Linna rääkis, et hommikul sai ta kõne oma pojalt, kes teatas, et kuigi ametlik tantsupidu jääb ära, siis rahvatantsijad kogunevad sellegipoolest. Linna ütles, et tema jaoks näitas see vaid üht: kõik töötab ja toimib meil täpselt nii, nagu peab ning see isetehtud pidu Vabaduse väljakul on miski, mis läheb kahtlemata ajalukku.

«Hoolimata halvast ilmast see tantsu- ja laulurahvas ei saa – ta peab tulema välja. Olen kindel, et sellest räägitakse aastakümneid,» rääkis Linna.

Omaalgatusliku tantsupeo korraldajad. I rida Greete Nippolainen, Kaur Lukki-Lukin,  Uku Kert Paidra
II rida Mathias Kübar, Richard Ploompuu, Antero Noor, Kertu Sõerd, Nils Joonas Kristian Saar, Georg-Rasmus Mäe  
Omaalgatusliku tantsupeo korraldajad. I rida Greete Nippolainen, Kaur Lukki-Lukin,  Uku Kert Paidra II rida Mathias Kübar, Richard Ploompuu, Antero Noor, Kertu Sõerd, Nils Joonas Kristian Saar, Georg-Rasmus Mäe  Foto: Erik Prozes

Ümberringi vaadates võis näha noorukeid säramas nagu ladvaõunad - üks õnnelikum kui teine ning pidevalt kostus siit sealt mõni hääl ütlemas «uskumatu, ja «nii lahe!». Kuigi ilm oli jahe ning peo lõpus hakkas ka tibutama, siis lai naeratus tantsijate näolt ei kadunud. Kahtlemata soosis tänane ilm tantsu- ja laulupeorahvast pisut heldemalt kui eile ning peolised saavad minna tugeva emotsiooniga õhtul Kalevi staadionile, et anda viimane etendus.

Politsei- ja piirivalveameti pressiesindaja ütles enne ürituse algust, et kella 13.40 seisuga oli Vabaduse väljakul hinnanguliselt 700 inimest, kuid rahvast tuli järjest juurde. Täiendavate jõududega oli kohal ka politsei, samuti kutsuti igaks juhuks Vabaduse väljakule päästeamet ja kiirabi.

Politsei kutsus nii üritusel osalejaid kui piirkonnas sõidukitega liiklevaid inimesi erilisele ettevaatusele, sest liiklust pole Vabaduse väljaku juurest ümber suunatud, inimesi on aga palju.

Kella 13 seisuga oli üritusel osalemist Facebookis kinnitanud juba tuhatkond inimest. Algatajad soovitasid spontaansele tantsuüritusele selga panna soojad riided ning kaasa võtta hea tuju ja sõbrad.

Tantsupeo korraldajad teatasid täna hommikul, et tantsupeo päevane, kell 13 algama pidanud etendus jääb ära. Otsuse võttis vastu noorte laulu- ja tantsupeo operatiivstaap, kuhu kuuluvad päästeameti, politsei, meditsiiniteenistuse, peo korraldustoimkonna ja teiste valdkondade esindajad, lähtudes ilmaprognoosist.

Kommentaarid (7)
Copy
Tagasi üles