Postimehe time-lapse: äikesevihm käis üle Tallinna kesklinna (5)

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Ilmateenistus andis täna hommikul välja hoiatuse, et mitmel pool Eestis peab arvestama paukuva äikese ning sellega kaasneva vihma ja tuulega. Postimees tegi Tallinna kesklinnast üle kihutanud äikesehoost time-lapse video.

Täna sajab Eestis mitmel pool äikesevihma. Sajuhood on kohati tugevad ning mõnel pool võib tulla ka rahet. Äikesepilvede all ulatuvad tuulepuhangud 17 meetrini sekundis. Pilved liiguvad Eesti loodeosast ida-kagu suunas.

Kella 13.26 seisuga oli ilmateenistus andnud äikesehoiatuse neljateistkümnele maakonnale, kus võib sadada äikesevihma ja puhuda tugev tuul. Veel kella 11.15 paiku kehtis hoiatus kümnele maakonnale – viimase paari tunni jooksul said hoiatuse Tartumaa, Jõgevamaa, Ida-Virumaa, Põlvamaa ja Võrumaa. Hiiumaa kohta aga enam hoiatust ei ole.

Ilmateenistuse hoiatused kella 13.26 seisuga. Kollane tähendab esimese astme hoiatust ehk ilm võib teatud olukordades olla ohtlik, ja roheline tähendab, et hoiatused puuduvad. Allikas: riigi
Ilmateenistuse hoiatused kella 13.26 seisuga. Kollane tähendab esimese astme hoiatust ehk ilm võib teatud olukordades olla ohtlik, ja roheline tähendab, et hoiatused puuduvad. Allikas: riigi Foto: ilmateenistus
Olukord Roomassaare sadamas kella 13.40 paiku. Foto: 
Olukord Roomassaare sadamas kella 13.40 paiku. Foto: Foto: Märt Aulik

Sakslaste loodud äikesekaartide veebilehtedelt lightningMaps.org ja blitzortung.org saab reaalajas vaadata, kuidas äike liigub.

Äike Eestis kella 13.10 seisuga. Allikas: Blitzortung.org
Äike Eestis kella 13.10 seisuga. Allikas: Blitzortung.org Foto: Pm

Ilmateenistuse leht oli maas

Kella 11.30 paiku oli maas äikese eest hoiatava ilmateenistuse veebileht, kuid juba veerand tundi hiljem oli võimalik sealt jälle prognoosi jälgida.

Kuidas äikese ajal käituda?

Äike tekib tavaliselt kiiresti ning seepärast peab olema selge, mida teha. Tihti kaasnevad äikesega ohud: välk, tugevad hoovihmad, vali tuul, rahe ning isegi trombid. Sestap on päästeamet koostanud soovitused, kuidas äikese ajal käituda.

Nii kui piksenooled sähvima hakkavad, tuleks võtta hoone peakaitsmest vool välja. Kui see pole võimalik, siis lülitada välja elektriseadmed ning tõmmata pistikud seinast välja.

Äikese ajal ei tohi avada veekraani, sest vesi on hea elektrijuht. Vältida tuleb ahju või pliidi alla tule tegemist, sest laetud osakesed suitsus toimivad piksevardana.

Äikese ajal ei ole mõistlik varjuda üksikute puude, metallmastide ja -aedade lähedale. Välgutabamuse võimalus on seal suurem.

Kui maja asub lagedal või mäekupli peal, siis tuleb sulgeda aknad ja uksed ning mitte viibida äikese ajal akende all.

Samuti ei tohi äikese ajal rääkida võrgutelefoniga, kuna see võib põhjustada elektri- või akustilise šoki.

Loe veel: Ohutus äikese ajal: tõmba kõik pistikud pistikupesadest välja

Tänaseks kannab edelavool meile veel suhteliselt sooja õhku, järgnevad paar päeva oleme aga loodest saabuva kõleduse meelevallas. Õhutemperatuur on täna 15 kuni 20 kraadi, homme tuleb sooja kõigest 13 kuni 17 kraadi. 

Kommentaarid (5)
Copy
Tagasi üles