Maa rahvastik ületab peagi 7 miljardi piiri

Berit-Helena Lamp
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kas kasvav rahvastik mahub Maale ära?
Kas kasvav rahvastik mahub Maale ära? Foto: SCANPIX

Tartu Ülikooli sotsioloogia ja sotsiaalpoliitika instituudi teadur Mare Ainsar kirjutab statistikaameti blogis, et mitmed rahvaloendused näitavad maailma rahvastiku jätkuvat kasvu, mis ületab peagi 7 miljardi piiri.

Ent Ainsaar tõdeb, et piirkonniti on rahvastikuareng väga ebaühtlane.

«Euroopa, sealhulgas Eesti, seisab tulevikus silmitsi rahvastiku kahanemise ohuga, samal ajal kui Maa vaesemates riikides valmistab probleeme ülerahvastatus. Äärmuslikumad rahvastikuprognoosid pakuvad, et 2300. aastal elab maakeral praegusest viis korda enam inimesi - 36 miljardit,» kirjutab Ainsaar.

«Kui praegu elab Aafrikas 13 protsenti maailma rahvastikust, siis paarisaja aasta jooksul mandri elanikkond kahekordistub. Euroopa osa maailma rahvastikust kahaneb aga praeguselt 12 protsendilt 7-le protsendile ja Hiina asemel saab rahvarikkaimaks riigiks India,» märgib Ainsaar.

Ainsaare sõnul on inimeste paljususel Maal nii positiivseid kui negatiivseid tagajärgi. «Selle kohta, kas keskkond ja ressursid hakkavad piirama elanikkonna edasist kasvu on erinevaid teooriaid ning ennustusi, samuti selle kohta millal võiks see juhtuda ning miks juhtub.»

«Ka esitab järjest suurem ja üle planeedi ebaühtlaselt jaotuv rahvastik väljakutse rahumeelsele kooseksisteerimisele ressursside piiratuse tingimustes,» lisas Ainsaar.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles