Metsatöölised kündsid üles muinasaegsed inimluud (20)

Agnes Saik
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Küntud maa hauaküngaste ümbruses
Küntud maa hauaküngaste ümbruses Foto: Mirja Ots

Metsatöölised on Võrumaal kahjustanud muinasaegseid matmispaiku ja kündnud välja inimsäilmeid, avastasid hiljuti muinsuskaitseameti inspektorid. Maaomanik, metsafirma AS Dammix lubab kahju likvideerida.

Lasva vallas asuvas Paidra külas päevavalgele tulnud inimluude täpset vanust ei ole võimalik välja tuua, sest neid pole nii täpselt uuritud, kuid võib oletada, et need pärinevad esimese aastatuhande teisest poolest, rääkis muinsuskaitseameti Võrumaa vaneminspektor Mirja Ots. Dammixi kinnistul Võhandu jõe ääres asuvad 13 muinsuskaitse alla kuuluvat matmispaika ehk kääbast. Need on liivast kuhjatised, enamik ümmargused, üks piklik vallitaoline.

Muinsuskaitseinspektorid Mirja Ots ja Anu Kivirüüt avastasid juunis, et kolm kääbast on saanud kannatada. Ühte hauakääpasse oli küntud kaks umbes 30 sentimeetri sügavust vagu, mis tõid maapinnale nähtavale põlenud inimluude killud.

Kommentaarid (20)
Copy
Tagasi üles