Rootsi ajaleht: Pandemrix ja narkolepsia on omavahel seotud

Mari Kamps
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Uue gripi H1N1 vaktsiin Pandemrix
Uue gripi H1N1 vaktsiin Pandemrix Foto: SCANPIX

Rootsi ajalehe Sydsvenskan andmetel on saadud kinnitust seagripivaktsiini Pandemrix ja laste narkolepsiajuhtumite omavahelisest seosest.

Rootsi ravimiamet on seost tunnistanud ja töötab nüüd läbi kontrollimatut lühiajalist unevajadust põdevate laste ja noorukite haiguslugusid.

Ameti esialgsete oletuste järgi haigestus narkolepsiasse ligi 150 seagripivastast vaktsiini saanud last või noorukit Juhtumid võetakse üles järgmisel nädalal Euroopa ravimiameti inimravimite komitees (CHMP). Selle aseesimees Tomas Salmonson tunnistas, et kavatseb teha ettepaneku lõpetada Pandemrix-vaktsiini kasutamine.

«Praegust olukorda arvestades on põhjust kahelda, et narkolepsiajuhtumeid tuleb esile ka uutes uuringutes,» rääkis Salmonson ajalehele.

Pärast CHMP eelmist nõupidamist on kontrollimatu lühiajalise unevajaduse juhtumeid kerkinud lisaks Rootsile esile ka Prantsusmaal.

Soome tervishoiuamet (THL) on saanud 69 teadet Pandemrix-vaktsiini põhjustatud narkolepsiajuhtumitest. THLi kinnitusel on uute haiguskahtluste esile kerkimine ebatõenäoline, kuna sümptomid ilmnevad mõni kuu pärast vaktsineerimist.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles