Lukas asub juhtima keskkonnakomisjoni, Pomerants õiguskomisjoni

Merje Pors
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Uus keskkonnakomisjoni esimees Tõnis Lukas.
Uus keskkonnakomisjoni esimees Tõnis Lukas. Foto: TOOMAS HUIK/PM/SCANPIX BALTICS

Riigikogu alatised komisjonid valisid oma tänasel istungil komisjoni esimehe ja aseesimehe. Endisest haridusministrist Tõnis Lukasest sai riigikogu keskkonnakomisjoni esimees ning endine siseminister Marko Pomerants asub juhtima õiguskomisjoni.

Keskkonnakomisjoni esimeheks valiti Isamaa ja Res Publica Liidu (IRL) liige, endine haridusminister Tõnis Lukas, aseesimeheks aga sotside liige Karel Rüütli.

«Keskkond on väga isamaaline valdkond. Elukeskkond on Eesti lootus hoida haritud inimesi siin,» kommenteeris Tõnis Lukas Postimees.ee’le oma valdkonnavalikut.

Ta nentis, et loogiliselt võttes oleks võinud temalt tõesti eeldada kultuurikomisjoni juhtimist, kuid vastavalt koalitsioonileppele pidi seda komisjoni asuma juhtima reformierakondlane. Neist komisjonidest, mille juhtimine IRLile jäi, pidas Lukas keskkonnakomisjoni võtmekomisjoniks.

Küsimusele, millised on pakilisemad küsimused keskkonnavaldkonnas, vastas Lukas, et ta kavatseb ülevaate saamiseks teha tihedat koostööd erinevate keskkonnaorganisatsioonidega, samuti keskkonnaministeeriumiga. Eestimaa Looduse Fondiga arutas ta peamisi keskkonnaküsimusi juba reedel.

Kultuurikomisjoni asub juhtima reformierakondlane Urmas Klaas, aseesimeheks sai keskerakondlane Aadu Must.

Põhiseaduskomisjoni etteotsa Maruste

Põhiseaduskomisjoni asub juhtima Reformierakonna liige Rait Maruste, aseesimeheks sai keskerakondlane Deniss Boroditš.

Rait Maruste märkis Postimees.ee’le, et praegu on veel ennatlik välja käia põhiteemasid, millele põhiseaduskomisjon järgneva 4 aasta jooksul suuremat tähelepanu kavatseb pöörata. Ta tõdes, et osa teemasid tuleneb koalitsioonilepingust ning samuti on olulisemad teemad avaliku teenistuse seadus, kohtukorraldus ja põhiseaduse võimalikud korrastused.

Maruste lisas, et juba sel kolmapäeval tuleb riigikogu saalis lõplikule lugemisele põhiseaduse muutmise seadus, millega vähendatakse presidendi rolli riigikaitses.

EL asjade komisjoni juhib Rõivas

Riigikogu Euroopa Liidu asjade komisjoni asub juhtima Taavi Rõivas (Reformierakond), aseesimeheks sai Marianne Mikko (SDE).

Rõivase sõnul on Euroopa Liidu üheks suurimas väljakutseks mitmetes riikides jätkuv võlakriis. Teise peamise teemana nimetas Rõivas lähiajal ees seisvaid arutelusid Euroopa Liidu uue finantsperspektiivi osas.

«Aastatel 2014-2020 suunatakse Eesti majandusse taas ligikaudu 4 miljardit eurot välisvahendeid ja lähiaastate töö peab tagama selle, et raha läheks maksimaalselt Eesti elu ja arengu hüvanguks,» märkis Rõivas.

Euroopa Liidu asjade komisjonil saab Rõivase hinnangul olema juhtiv roll ka üle-euroopalise riikide abimehhanismi detailide arutelul, sealhulgas Eesti osalemise täpsete tingimuste paikapanekul.

Majanduskomisjoni juhib Kallas

Maaelukomisjoni esimeheks valiti sots Kalvi Kõva, aseesimeheks Aivar Kokk (IRL).

Majanduskomisjoni esimeheks sai Reformierakonna liige Kaja Kallas, aseesimeheks sotsiaaldemokraat Urve Palo.

Rahanduskomisjoni uus esimees on Sven Sester (IRL), aseesimeheks sai Rannar Vassiljev (SDE).

Riigikaitsekomisjoni juhib Mati Raidma (Reformierakond), aseesimeheks sai Aivar Riisalu (Keskerakond).

Sotsiaalkomisjoni juhib Margus Tsahkna (IRL), aseesimeheks sai Yana Toom (Keskerakond).

Väliskomisjoni esimees on Marko Mihkelson (IRL), aseesimees Enn Eesmaa (Keskerakond).

Õiguskomisjoni asub juhtima endine siseminister Marko Pomerants (IRL), aseesimees on Kalle Laanet (Keskerakond).

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles