Raidma: palgaturul me rahvusvaheliste firmadega võistelda ei suuda

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Riigikogu riigikaitsekomisjoni esimees Mati Raidma
Riigikogu riigikaitsekomisjoni esimees Mati Raidma Foto: Teet Malsroos/Õhtuleht

Täna taas riigikogu riigikaitsekomisjoni esimeheks kinnitatud Mati Raidma arvas, et Eesti ei suuda kunagi kaitseväelaste palkade osas võistelda rahvusvaheliste firmadega, küll aga laiemalt sotsiaalsete garantiidega.

Madalate palkade pärast alanud massilist kaitseväelaste lahkumist kommenteerides tõdes Mati Raidma, et kaitseväelaste palga osas lähiajal mingit erilist muutust tulla ei saa: «See lähtub ju eelarvevõimalustest.»

«See on tegelikult laiem küsimus ja puudutab kaitseväelaste sotsiaalsete garantiide teemat. Pakun, et Eesti riigil ei ole perspektiivi võidukalt võistelda suurte rahvusvaheliste erafirmadega palgaturul. Lahendused peavad peituma kuskil mujal kui lihtsalt ülemaksmises,» sõnas Raidma.

«Palganumber esmapilgul tundub tõesti primaarne ja ahvatlev, aga pikemalt asja üle arutledes näeme, et teema on laiem.»

Oma arvamust kaitseväelaste praeguse palgataseme kohta ta avaldada ei soovinud. Küll aga leidis ta mitu boonust, mida kaitsevägi erinevalt erafirmadest pakub. «Materiaalse poole pealt on neil riigigarantiide pakett, mis kaitseväe teenistusseadusega paika pandud - nii kindlustatus kui erinevad toetused, soodustused, pensionisüsteemid,» lausus Raidma.

«Ma arvan, et sama oluline on ka ühiskonna austus ja aktsepteering Eesti kaitseväelaste osas,» lisas ta.

«See on spekulatsioon, kui taoliste probleemide vastu võideldes lubatakse ainult kõrgemaid palku ja suuremaid sotsiaalseid garantiisid, niimoodi põhimõttelist edu ei saavuta,» lisas Raidma.

Tema sõnul lepiti täna riigikaitsekomisjoni istungil kokku, et lähiajal tullakse teema juurde tagasi, võimalike tulevikustsenaariumide üle arutlema kutsutakse ka kaitseministeeriumi ja kaitseväe esindajad.

Raidma sõnas, et näeb teatud lahendusvõimalusi uues kaitseväeteenistuse seaduses, mille eelnõu riigikogu valitsuselt ootab. «Seal on kohad, kus ehk kannatab midagi kujundada,» lausus ta, soovimata siiski vihjeid anda.

Kaitseväe peastaabi personaliülem kolonel Aivar Salekešin tõdes, et kogu kaitseväest on viimasel ajal lahkujaid olnud enam kui varem, selle põhjuseks pidas ta madalaid palku, erasektoris alanud tõusu ja võimalusi välisriikides tööd leida.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles