Juunis päästeti merelt ligi 50 inimest

Helen Mihelson
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Merepäästjad. Pilt on illustratiivne.
Merepäästjad. Pilt on illustratiivne. Foto: Elisabeth Rooväli / Postimees

Möödunud kuul sattus merel hätta 49 inimest, kellest üks uppus, neli pääses iseseisvalt ning ülejäänud päästeti merepäästjate abiga.

Politsei- ja piirivalveameti merevalvekeskusele laekus juunis kokku 27 hädaabiteadet. Ligi pool neist väljakutsetest oli seotud veesõiduki tehnilise korrasolekuga. Enamasti oli tegemist veesõidukite mootoriprobleemidega, kuid oli ka väljakutseid, mis olid seotud kütuse lõppemisega, teatas PPA.

Ühe juhtumi puhul abistas mootoririkkega veesõidukit lähedalasunud Soome piirivalvelaev. Kuna abivajaja sõitis Soome lipu all, pukseeriti ta Helsingisse. Abivajajateni jõudsid merepäästjad juunis keskmiselt 32 minutiga.

Viiendik teadetest tuli inimestelt, kes märkasid merel punast raketti. Kahel korral käivitusid otsingu- ja päästetööd, kuid õnneks keegi tegelikult hädas ei olnud. Teistel juhtudel selgus, et rakett lasti hoopis maismaalt.

Punase raketi näol on tegemist rahvusvahelise hädasignaaliga ning vastavasisulise info saamisel kontrollib merevalvekeskus selle tõepõhja ja vajadusel käivitab otsingu- ja päästetööd. «Vastutustundetu punase langevarjuraketi kasutamine võib pikendada või koguni takistada abi saabumist tõelise abivajajani,» ütles PPA valmisoleku ja reageerimise büroo juhtivkorrakaitseametnik Marge Kohtla.

Punase signaalraketi kasutamine lõbu pärast on karistatav kuni 400-eurose trahviga või arestiga. «Veesõiduki pürotehnilisi vahendeid tohib kasutada vaid tõelise häda puhul,» toonitas Kohtla.

24. juunil kella 21.20 ajal laekus merevalvekeskusesse teade aerupaadiga Salmistu lähistel hätta sattunud viiest inimesest. Teatati, et paadi aerud läksid katki ning seltskond ei saanud enam kaldale. Merepäästetöödesse kaasati Salmistu vabatahtlikud merepäästjad ja päästeameti ressursid.

Sündmuskohal selgus, et seltskond oli joobes, päästeveste isikutel seljas ei olnud ning paati kasutati omavoliliselt. Aerud olid terved, kuid lukustatud asendis ning seltskond ei osanud neid kasutada. Inimesed toimetati kaldale ning paat tagastati omanikule.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles