Eestis tuvastati järjekordses farmis Aafrika seakatk, hukatakse ligi 3200 siga

Piret Lakson
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Seakatk. Pilt on illustratiivne.
Seakatk. Pilt on illustratiivne. Foto: Kasper Mäe / Virumaa Teataja

Veterinaar- ja toiduamet (VTA) diagnoosis Aafrika seakatku Saaremaal Orissaare vallas asuvas farmis, hukata tuleb ligi 3200 siga. Pea kuu aega tagasi avastas amet seakatku Pärnumaal Kihlepal ligi 3400 seaga farmis.

Juhtumi uurimine algas VTA teatel eile seoses sigade suurenenud suremusega farmis. Taudi farmi jõudmise võimalike põhjuste väljaselgitamiseks sõidavad kohale Eesti Maaülikooli teadlased, homme alustab AS Vireen taudistunud farmis sigade hukkamist ning korraldab ka hukatud loomade nõuetekohase kahjutustamise. 

Nakkuse tõkestamiseks kehtestati taudipunktis karantiin, sead hukatakse ning seejärel hoone desinfitseeritakse.

Taudipunktist kümne kilomeetri raadiusesse jääb veel üks samale omanikule kuuluv seafarm, mis on kõrgendatud tähelepanu all ning mida õige pea kontrollitakse.

Taudipunkti territooriumile tohivad siseneda ainult VTA volitatud isikud. Viimati kontrolliti farmi 7. juunil, kuid kontrolli hetkel puudusi ei leitud.

VTA loomatervishoiu osakonna juhataja Harles Kauba sõnul tuleb teateid nakatunud metssigadest Saaremaal iga nädal. «Taud on metssigadel endiselt laialt levinud ega näita hääbumise märke,» märkis ta.

«Nii kodumajapidamistes kui suuremates seafarmides tuleb rangelt välistada sigade kokkupuude teiste koduloomade, metssigade ning võimaliku saastunud materjalidega. Väga oluline on koostöös jahimeestega viiruskoormuse vähendamine metsas läbi jahtimise ja leitud korjuste nõuetekohase käitlemise,» toonitas Kaup.

Eile tuvastati mitmed Aafrika seakatku juhtumid kodusigadel Leedus ja Poolas. Tänaseks on seakatk jõudnud 29 Poola seafarmi ja kaheksasse Leedu seafarmi. Lätis on sel aastal tuvastatud kaks Aafrika seakatku juhtumit kodusigadel. Aafrika seakatk on jõudnud ka Tšehhisse, kus viirus on tuvastatud 24 metsseal.

Juuni lõpu seisuga on Eestis uuritud 6519 metssiga, kellest 556 olid SAK-positiivsed. Saaremaal on selle aasta esimese kuue kuuga uuritud 1974 metssiga, kellest 203 olid Aafrika seakatkule positiivsed. Seega on Saaremaal kõigist kütitud ja metsast surnult leitud sigadest 10,3 protsenti sigade Aafrika katku nakatunud, samas kui ülejäänud Eestis on see protsent keskmiselt 7,8.

Juuni keskel diagnoosis VTA Aafrika seakatku Pärnumaal Audru vallas Kihlepa farmis, kus tuli hukata ligi 3400 siga. Enne seda avastati Aafrika seakatk Eestis kodusigadel mullu augustis Saaremaal Valjala valla Sakla külas asuvas 2700 seaga farmis. «Kõik Aafrika seakatku juhtumid kodusigadel leidsidki eelmisel aastal aset suveperioodil,» täpsustas VTA pressiesindaja Martin Altraja.

Loe lisaks: Pärnumaa farmis tuvastati Aafrika seakatk

Esimene juhtum diagnoositi Eestis 8. septembril 2014, mil Hispaanias asuvast EL referentlaborist saabus kinnitus Valgamaal Hummulis surnult leitud metssea kohta. Esimesed Aafrika seakatku juhtumid kodusigadel diagnoosis VTA 2015. aasta suvel.

Aafrika seakatk on väga nakkav ning ägedalt kulgev kodusigade ja metssigade viirushaigus, mida iseloomustab palavik, verejooksud, põletikulised muutused elundites ja suur suremus. Inimestele see ohtu ei kujuta, kuid võib põhjustada ulatuslikku majanduslikku kahju seakasvatussektorile. Iga loomapidaja peab järgima kehtestatud bioohutuse meetmeid, et oma loomi taudi eest kaitsta.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles