Bush kinnitas viisavabadust

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
George W. Bush ja viisavabaduse saavate riikide suursaadikud Valge Maja roosiaias.
George W. Bush ja viisavabaduse saavate riikide suursaadikud Valge Maja roosiaias. Foto: Reuters / Scanpix

USA president George W. Bush kinnitas täna Valge Maja roosiaias ajakirjanike ees, et peatselt hakkab turismi- ja ärireisideks kehtima viisavabadus Eesti, Läti, Leedu, Tšehhi, Slovakkia, Ungari ja Lõuna-Korea kodanikele.

Bush kinnitas, et tema administratsioon on andnud Kongressile teada, et kasutab oma õigust anda nende riikide kodanikele viisavaba pääs USAsse, vahendas Valge Maja pressiteade.

Bush lisas, et viisavabadus hakkab kehtima umbes kuu aja pärast.

Ta lisas, et USA vastav otsus on tõestuseks neid riike ja Ameerika Ühendriike ühendavatest tihedatest sõprussidemetest.

President toonitas, et need seitse riiki on juba pikka aega võimaldanud USA kodanikel viisavabalt riiki pääseda ning samuti on seitsmik jaganud USAga olulist julgeolekualast informatsiooni.

President Bush rõhutas, et tänane teadaanne on siiski alles algus, kuna Poola, Rumeenia, Bulgaaria, Kreeka, Malta ja Küpros ootavad samuti viisavabaduse saamise järjekorras.

Ameerika Ühendriikide suursaadik Eestis Stanley Phillips ütles reedel Tallinnas ajakirjanikele, et täpse viisavabaduse jõustumise kuupäeva teeb lähiajal teatavaks USA sisejulgeoleku minister Michael Chertoff.

Phillips kinnitas, et viisavabaduse kehtestamine Eesti suhtes on Ameerika Ühendriikidele väga tähtis ning ta avaldas heameelt Bushi reedese avalduse üle.

Küsimusele, kas Eesti oleks lülitatud USA viisavabaduse programmi ka juhul, kui Eesti ei oleks Ameerika Ühendriikide liitlane Iraagis ja Afganistanis, ütles Phillips, et see on poliitiline küsimus.

Ta tõdes, et Eesti on Ameerika Ühendriikide hea sõber ja liitlane, kuid tähtis on see, et Eesti on täitnud viisavabaduse kehtestamiseks vajalikud tingmused.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles