Kapo: Eesti moslemikogukond muutub aktiivsemaks

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Mosleminaised
Mosleminaised Foto: SCANPIX

Kaitsepolitseiamet toob värskelt avaldatud aastaraamatus välja, et Eesti moslemikogukonnas näeb jätkuva tendentsina islamisse pöördunute arvukuse kasvu, ning eriti just radikaalsete põhimõtete järgimist.

«Muret teeb seejuures asjaolu, et üldjuhul kaasneb usku pöördumisega just fundamentaalse islami põhimõtete järgimine koos kõikide sellest tulenevate negatiivsete mõjude ja ohtudega,» seisab aastaraamatu rahvusvahelisest terrorismist kõnelevas peatükis.

Nimelt kinnitavad eri riikide julgeolekuasutuste koostatud analüüsid, et islamiterroristidel on huvi kaasata läänemaailma vastu suunatud rünnakute organiseerimisse ja läbiviimisse just islamisse pöördunuid ehk konvertiite.

«Eesti moslemikogukonna usuline ja ühiskondlik tegevus on viimastel aastatel muutunud aktiivsemaks. Selline areng jätkus ka 2010. aastal ning väljendus muu hulgas kontaktides teiste riikide islamiorganisatsioonidega,» seisab kapo ülevaates.

«Suurenev avatus on kahjuks toonud kaasa ka radikaalse islami mõju laienemise Eestisse. Kinnituseks on 2010. aastal kaitsepolitseile laekunud informatsioon selle kohta, et Eesti moslemikogukonna liikmete seas on radikaalset islamit pooldama hakanud isikuid, kes ilmutavad vaenulikkust lääne ühiskonna suhtes ja õigustavad vägivalda «uskmatute» vastu.» Kapo leiab, et äärmuslikud vaated on neil isikutel tekkinud mõjutatuna sündmustest maailmas ja radikaalsetest internetifoorumitest, sest sidemeid teiste riikide radikaalsete rühmitustega pole tuvastatud.

Samuti märgib kapo aastaraamatus, et nagu varasematel aastatel, külastasid ka mullu Eesti moslemikogukonda mitme, muu hulgas fundamentaalset islamit porpageeriva islamiorganisatsiooni esindajad. «Eesti külastamisel on nende peamiseks eesmärgiks olnud kohaliku moslemikogukonna tegevuse aktiviseerimine ning moslemite «õigele teele» juhtimine.»
 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles