Video: Merkel õigustas Saksa mahajäämust digivaldkonnas Eesti väiksusega (1)

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Angela Merkel
Angela Merkel Foto: Michaela Rehle/AP/Scanpix

Saksa kantsler Angela Merkel õigustas eile telekanali ARD1 eetris olnud intervjuus Saksamaa suhtelist mahajäämust digivaldkonnas sellega, et Eesti on väike riik, kus on võimalik asju palju lihtsamalt teha.

Merkel ei nõustunud saatejuhi küsimusele vastates väitega, et Saksamaa ei ole digitaliseerimise valdkonnas midagi ära teinud.

«Me näeme, et mõned teised on selles valdkonnas meist kiiremad olnud. Meil on veel palju ära teha. Eesti on palju väiksem riik ja seal on võimalik teha digivaldkonnas palju kiiremaid muudusi, kui föderaalses riigis Saksamaal,» ütles Merkel.

Saksa kantsler märkis, et koalitsioon on Saksamaa digitaliseerimiseks palju ära teinud. Ta tõi näiteks, et Saksamaa infrastruktuuriminister Alexander Dobrindt on algatanud projekti, mille käigus investeeritakse lairibaühenduste väljaehitamiseks miljardeid eurosid.

Merkeli hinnangul liigub Saksamaa digitaliseerimise valdkonnas õigel teel. Ta märkis, et ettevalmistamisel on kodanikuportaali käivitamine ning vastu on võetud internetile juurdepääsu parandamise seadus.

Digitaliseerimist ja Eestit puudutav osa algab videos 11. minutil.

Ka Schulz seab Eestit eeskujuks digitaalses asjaajamises

Saksamaa sotsiaaldemokraatide kantslerikandidaat, Euroopa Parlamendi eelmine esimees Martin Schulz seab Eestit eeskujuks digitaalses asjajamises, tuues välja kahe riigi erinevuse dokumentide väljastamisel.

«See, kes vajab Eestis ID-kaarti, läheb internetti. Igaüks, kes vajab seda Saksamaal, peab minema büroosse, millel on piiratud lahtiolekuajad ja sageli pikad järjekorrad. Maapiirkondades peavad liikumisprobleemidega inimesed seetõttu raskusi taluma,» kirjutas Schulz esmaspäeval sotsiaalmeedias.

«See ei peaks nii olema. Ma soovin, et riik oleks 24 tundi ööpäevas, seitse päeva nädalas inimeste jaoks online'is olemas. Ja mitte ainult mõnikord,» rõhutas Schulz.

«Me rakendame digitaalse asjaajamise viie aasta juures,» lubas Schulz, kelle sotsiaaldemokraatlik partei loodab sügisestel valimistel võimult tõugata paremtsentristliku kantsleri Angela Merkeli.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles