Dokfilm Gagarinist: tähemehe tõus ja langus

Hendrik Alla
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Esimene kosmonaut Juri Gagarin ja üks Nõukogude kosmoseprogrammi arendajaid Sergei Koroljov.
Esimene kosmonaut Juri Gagarin ja üks Nõukogude kosmoseprogrammi arendajaid Sergei Koroljov. Foto: AP / Scanpix

Tänaõhtune dokumentaalfilm «Tähemees: kogu tõde Juri Gagarinist» põhineb KGB toimikutel, Venemaa kosmoseagentuuri dokumentidel ja Gagarini kaasaegsetega tehtud intervjuudel.



Filmis ei esitata mingeid uusi fakte, mida kosmoselendude ajaloo vastu huvi tundev inimene juba ei teaks. Dokumentaalfilmina on selle väärtus Gagarini intervjuud.

Näiteks Gagarini varumees, konkurent ja sõber German Titov ei varja oma kibestumist, et teda maailma esimeseks kosmonaudiks ei valitud. Titovi jutu järgi olevat määravaks põhjuseks olnud Juri pärinemine kolhoosniku perest – see sobinud ideoloogiliselt paremini. Film ei puuduta poole sõnagagi teooriaid, et enne Gagarinit olevat toimunud ebaõnnestunud mehitatud kosmoselende, mis maha vaikiti.

Intervjuud pärast maandumist kapsli juurde jõudnud koolilastega kujutavad elavalt Nõukogude inimese olemust. Esimese asjana ronisid koolipoisid kosmosekapslisse ning pistsid nahka tuubitoidud. Samuti läksid kaduma kummipaat ja raadio, mida KGB pärast mööda küla taga ajas.

Kõige huvitavam osa filmist on see, kuidas Gagarinist sai pärast lendu Nõukogude super­staar, keda elava propagandaplakatina mööda maailma ringi veeti. Lihtne külapoiss, kelle ainus unistus oli veel ja veel kosmosesse lennata, ei pidanud muidugi vastu ning haigestus staaritõppe. Alkohol, naistejamad, klassikaline rokkstaaritsemine. Iseloomulik on see, kuidas ametlik meedia põhjendas purjuspäi puruks kukutud silmnägu: tütrekest kätel kandnud Juri olla komistanud ja lapse päästmiseks oma mehise näoga emakese maa suudluse vastu võtnud.

Kõik oli hästi seni, kuni Kremlis troonis Gagarini patroon ja sõber Nikita Hruštšov. Kui tolle asemel 1964. aastal Leonid Brežnev pukki sai, ilmnes, milliseid vaenlasi oli talle siginenud. Sellest hetkest algas Juri allakäik.
Filmi lõpp puudutab lühidalt kosmonaudi surmaga seotud vandenõuteooriaid, kuid ei võta ühest seisukohta. Tunniajane teledokumentaal ei suuda muidugi ära jutustada «kogu tõde», nagu pealkiri pretensioonikalt lubab, kuid huvitavaks teevad selle mõned olustikupildid ja intervjuud.

Dokfilm
«Tähemees: kogu tõde Juri Gagarinist»

Suurbritannia, 2010
Teksti loeb Joss Ackland
Viasat History kanalil täna kell 20

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles