President Bush kinnitas peatset viisavabadust

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
USA riigipea George W. Bush (paremalt) tegi viisavabaduse teatavaks riikide suursaadikutele. Uudist kuulsid eile ka Slovakkia saadik Andrej Droba ja Eesti suursaadik Väino Reinart.
USA riigipea George W. Bush (paremalt) tegi viisavabaduse teatavaks riikide suursaadikutele. Uudist kuulsid eile ka Slovakkia saadik Andrej Droba ja Eesti suursaadik Väino Reinart. Foto: Reuters / Scanpix

Eesti, Läti, Leedu, Tšehhi, Slovakkia, Ungari ja Lõuna-Korea kodanikud saavad umbes kuu aja pärast viisata USAsse reisida, teatas president George W. Bush eile.

Bush kinnitas, et tema administratsioon on andnud Kongressile teada, et kasutab oma õigust anda nende riikide kodanikele viisavaba pääs Ameerika Ühendriikidesse, vahendas Valge Maja pressiteade.


President lisas, et USA vastav otsus on tõestuseks neid riike ja Ameerika Ühendriike ühendavatest tihedatest sõprussidemetest. Bush toonitas, et need seitse riiki on juba pikka aega võimaldanud USA kodanikel viisavabalt riiki pääseda ning samuti on seitsmik jaganud USAga olulist julgeolekualast informatsiooni.


Turismi- ja ärireisid


Bush rõhutas, et eilne teadaanne on siiski alles algus, kuna Poola, Rumeenia, Bulgaaria, Kreeka, Malta ja Küpros ootavad samuti viisavabaduse saamise järjekorras.
USA suursaadik Eestis Stanley Phillips ütles eile Tallinnas, et täpse viisavabaduse jõustumise kuupäeva teeb peagi teatavaks USA sisejulgeoleku minister Michael Chertoff.


Phillips kinnitas, et viisavabaduse kehtestamine Eesti suhtes on Ühendriikidele väga tähtis ning ta avaldas heameelt Bushi reedese avalduse üle.


Küsimusele, kas Eesti oleks lülitatud USA viisavabaduse programmi ka juhul, kui Eesti ei oleks Ameerika Ühendriikide liitlane Iraagis ja Afganistanis, ütles Phillips, et see on poliitiline küsimus.


Ta tõdes, et Eesti on USA hea sõber ja liitlane, kuid tähtis on see, et Eesti on täitnud viisavabaduse kehtestamiseks vajalikud tingimused.


Viisavaba režiim hakkab kehtima turismi- ja lühiajalistele ärireisidele. USAsse reisijatel tuleb täita vähemalt kaks ööpäeva varem elektrooniline taotlus, kust selgub paari minuti jooksul, kas inimene on Ameerika Ühendriikides ebasoovitavate isikute nimekirjas või mitte.


Praegu kehtib USA viisavabadus Euroopa Liidu 15 nn vanale liikmele, pärast 2004. aastat Euroopa Liiduga ühinenud riikidest pääsevad viisavabalt Ameerika Ühendriikidesse vaid Sloveenia kodanikud.


Kuupäev täpsustub


USA konsul Patrick T. McNeil on Eesti Televisiooni «Aktuaalsele kaamerale» öelnud, et viisavabadusprogramm laieneb ainult Eesti kodanikele, mitte Venemaa või niinimetatud halli passi omanikele.


Eesti kodanikud peavad McNeili kinnitusel USAsse minekuks hankima biomeetrilise passi, mida hakati väljastama möödunud aasta mais. Vanemate passide omanikele programm konsuli sõnul ei laiene.


Eesti siseministeerium on andnud mõista, et USAga saabuva viisavabaduse kuupäevaks võib olla 15. november. Novembri keskpaigale on viidanud ka Tšehhi ja Poola ajakirjandus. (BNS/postimees.ee)

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles