Filipiinidel vägistamise pärast kinni peetud eestlast otsitakse taga suurte pangaröövide tõttu (2)

Liis Velsker
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kahtlustatav eestlane.
Kahtlustatav eestlane. Foto: Taiwani justiitsministeerium

Filipiinidel vahistatud eestlase Xander Tanni, keda kahtlustatakse juuni lõpus 18-aastase naise vägistamises Bantaya saare kuurordis, kohta selgub, et meest otsitakse erinevates Aasia riikides taga seoses miljonitesse eurodesse ulatuvate röövidega pangaautomaatidest.

Eile teatas kohalik meedia, et Filipiinidel vahistati 29-aastane Eesti kodanik Xander Tann, keda kahtlustatakse 18-aastase naise vägistamises Bantaya saare kuurordis.

Kohalik meedia kirjutab, et ründaja tutvustas end kannatanule kuurordis ühe sealse ettevõtte investorina ja saabus riiki möödunud aasta detsembris. Nad olid tutvunud interneti tutvumisportaalis mais, kuid kohtusid juunis, kui neiu oli tulnud Bantaya saare kuurorti tädile külla puhkama.

Mees käis naisega korduvalt väljas, kuid alati olid kaasas naise sugulased. Pärast viimast pidu õnnestus Tannil aga ohver enda autosse saada, et minna alkoholi ostma. Tegelikult viis ta kannatanu enda juurde, kus teda korduvalt vägistas. Naisel oli õnnestunud juhuslikult valvurilt abi paluda ja kohale saabus politsei, kes Tanni ruumis vahistas. Mees ei osutanud politseile vastupanu. Kannatanule haiglas tehtud ekspertiis kinnitas, et seksuaalvahekord oli tõepoolest aset leidnud. Tann eitas süüd.

Eesti Ekspress kirjutas tänavu jaanuaris, et Taiwani politsei otsib taga salapärast eestlast Xander Tanni, kes koos Ida-Euroopa päritolu kuritegeliku jõuguga kahtlustuste järgi tühjendas mullu suvel Taipeis 41 pealinna pangaautomaati, varastades kokku 2,3 miljonit eurot.

Taiwani kohalik väljaanne kirjutas, et Xander Tann ja Victor Kharechko vahetasid Taiwani lennujaamas mullu 11. juulil vahetult enne Lõuna-Koreasse lendamist 200 000 Uus Taiwani dollarit (ligi 6000 eurot) Lõuna-Korea rahaühikusse vannidesse.

Kokku oli asjaga seotud 17 isikut kuuest erinevast riigist, peamiselt vene ja rumeenia päritolu isikud. Politsei suutis kinni pidada kolm isikut, lätlase, rumeenlase ja moldovlase, ülejäänutel õnnestus riigist lahkuda. Kuriteo toimepanemine algas sellega, et häkkerid istutasid juba varem Taiwani First Banki Londonis asuvatesse serveritesse pahavara. Taiwani politsei oli saanud seltskonna kohta hoiatusi mitmelt riigilt.

Sama meest on taga otsinud ka Tai. 2014. aastal kirjutas Tai saare Pattaya väljaanne, kuidas Bangkoki politsei vahistas vene ja ukraina kriminaalidest koosnenud jõugu, kes kasutasid skimmereid, millega kopeerisid inimeste pangakaartidelt andmeid. Saadud informatsiooni kasutasid nad selleks, et valmistada võltsitud kaarte, millega võeti välja ligikaudu 2,6 miljonit eurot.

Politsei- ja piirivalveameti kinnitusel ei ole mees Eesti poolt tagaotsitavaks kuulutatud. Ka pole ta rahvusvaheliselt tagaotsitav Interpolis.

Mehe pärisnimi võib tegelikult olla hoopis Aleksander Melnik, kes võeti juba 2012. aastal Tais kinni pangakaartide võltsimise pärast.

Kommentaarid (2)
Copy
Tagasi üles