Sõjaveteranid kaaluvad Sinimägede lahingute mälestusürituse boikotti (44)

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Eero Vabamägi

Eesti Sõjameeste Sakala Ühing saatis Eesti Vabadusvõitlejate Liidule avaliku pöördumise, milles märgib, et kuna Sinimägede lahingute mälestusüritus on muutunud mõttetuks, on mõistlik seda boikoteerida

Ühingu juhatuse nimel pöördumisele alla kirjutanud eakate veteranide Harald Mäepalu ja Boris Taki sõnul on Eesti Relvagrenaderide Diviisi Veteranide Ühendus (20. ERDVÜ) seda tähtsündmust alati korraldanud, kuid viimastel aastatel on üritus muutunud ja oma esialgse näo kaotanud.

«Tänavu on ürituse mõte täiesti kadunud ja seetõttu peame mõistlikuks niisugust kokkutulekut boikoteerida. Pole mõtet nii kaugele ainult suppi sööma sõita,» seisab avalduses.

Ühing väljendab mälestusürituse pärast muret ja viitab seejuures ürituse korraldajale Mauri Kiudsoole, kelle kinnitusel sellel aastal sõnavõtte päevakavas ette nähtud ei ole. Ometi on Eesti Sõjameeste Sakala Ühing Sinimägede mälestusüritusel palju aastaid käinud ning ühingu esimees on seal korduvalt ka sõna võtnud.

Ühtlasi teeb ühing ettepaneku korraldada edaspidi ise iga-aastane kokkutulek Sinimägedes Grenaderimäel.

«See paik on meile püha, seal võideldi ja langeti Eesti Vabariigi nimel. Jüri Uluots presidendi ülesannetes kutsus eesti poisse 1944. aastal võitlema, poisid läksid ja langesid ja meie ei tohi neid unustada. Rahvas, kes minevikku ei mäleta, elab tulevikuta,» seisab Eesti Sõjameeste Sakala Ühingu avalduses.

Postimees on varasemalt kirjutanud, et Sinimägede lahingute näol on tegu ohvriterohkeimate Eesti pinnal peetud heitlustega. Paljudele sõduritele on need mäed ka viimseks puhkepaigaks. Veteranide kokkutulekut Sinimägedel juuli viimasel nädalal on peetud alates 1994. aastast.

Kommentaarid (44)
Copy
Tagasi üles