Tulevikus võib isikut tõendav dokument jõuda koju kullerteenuse abil

Elisabeth Kungla
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Pikk järjekord PPA Tammsaare tee büroos. Inimesed ootamas.
Pikk järjekord PPA Tammsaare tee büroos. Inimesed ootamas. Foto: Sander Ilvest / Postimees

Politsei- ja piirivalveamet näeb ühe lahendusena dokumendi ootejärjekordade vähendamiseks võimalust väljastada isikut tõendav dokument kullerteenuse abil.

«Kindlasti töötame aktiivselt selle kallal, et teha dokumentide taotlemist inimestele lihtsamaks ja kiiremaks. Üheks selliseks lahenduseks on perspektiiv väljastada isikut tõendav dokument kullerteenuse abil, et taotluse esitanud inimene saaks oma dokumendi kätte enda valitud kohas,» rääkis PPA identiteedi ja staatuste büroo juht Margit Ratnik.

Lähitulevikus soovitakse lisaks e-taotluskeskkonnale lisada võimalus taotleda ka korduvat reisidokumenti ehk Eesti kodaniku passi. Praegu on ootejärjekordade vältimiseks teenindussaalides on võimalik broneerida endale sobiv aeg dokumendi taotlemiseks ja kättesaamiseks PPA kodulehel. ID-kaarti on võimalik taotleda ka e-taotluskeskonda, kus saab uue avalduse täita kiirelt ja kodust lahkumata.

Tänavu aegub varasemast rohkem dokumente
Kuna 2017. aastal aegub oluliselt rohkem isikut tõendavaid dokumente kui eelnevatel aastatel, siis on järjekorrad dokumentide vahetamiseks veninud ebameeldivalt pikaks. PPA analüüsiteenistuse vanem Riina Senipalu sõnul on eelmise aastaga võrreldes taotluste maht suurenenud kolmandiku võrra. Üks põhjus on ID-kaardi sertifikaatide uuendamise laine, mis tõi kaasa järjekorrad ka väiksematesse teenindustesse.

«Suvisel perioodil külastab meie teenindusi rohkem inimesi ka sel põhjusel, et paljudel inimestel on puhkus ning vaba aega kasutatakse selleks, et enda ja alaealiste laste dokumente uuendada, ning taotletakse aktiivselt dokumente ka kiirkorras enne reisile minekut,» selgitas Senipalu.

Oma dokumendi kehtivusaega aitab meeles pidada ka PPA: alates juulist saadab PPA eesti.ee portaalis oma e-posti aadressi aktiveerinud inimestele meeldetuletuse selle kohta, et nende dokumendi kehtivusaeg hakkab lõppema ja seda juba 90 päeva varem. 

Eesti kodaniku korduva ID-kaardi ja samuti esmakordse ID-kaardi taotlemiseks alaealisele lapsele, kelle sünd on registreeritud Eesti rahvastikuregistris, soovitab PPA kasutada juuni keskel rakendatud e-taotluskeskkonda, kus saab uue eeltäidetud taotluse esitada kiirelt ja seda kodust lahkumata.

E-taotluskeskkonnas taotluse esitamise võimalust on praeguseks kasutanud juba ligikaudu 4500 inimest.


 

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles