Muljetavaldav vaatepilt: Tallinki laev mõjus Vene tuumahiiglase kõrval kääbusena (17)

Elisabeth Kungla
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Maailma suurim allveelaev Dmitri Donskoi kohtus Tallinki kaubalaevaga Sea Wind Soome lahel. Pilt on tehtud 2017. aastal.
Maailma suurim allveelaev Dmitri Donskoi kohtus Tallinki kaubalaevaga Sea Wind Soome lahel. Pilt on tehtud 2017. aastal. Foto: Leif Rosas / Redstar Photoagency

Peterburi mereväeparaadile suunduv Venemaa maailma suurim allveelaev Dmitri Donskoi kohtus Soome lahel Tallinki laevaga Sea Wind.

175-meetrise kerepikkuse ja 28-meetrise kõrgusega maailma suurim allveelaev Dmitri Donskoi sattus Soome lahel kõrvuti Tallinna-Vuosaari liinil sõitva 154,40-meetrise kerepikkuse Tallinki laevaga Sea Wind.

Koos tuumaallveelaevaga suundub 30. juulil toimuvale mereväeparaadile ka Venemaa Põhjalaevastiku lipulaev, tuumaristleja Pjotr Veliki, mille kerepikkuseks on 252-meetrit ning mille relvastuses on torpeedod, raketid ja kolm helikopterit.

Tagaplaanil tuumaristleja Pjotr Veliki, esiplaanil tuumaallveelaev Dmitri Donskoi. / Foto:
Tagaplaanil tuumaristleja Pjotr Veliki, esiplaanil tuumaallveelaev Dmitri Donskoi. / Foto: Foto: Leif Rosas / Redstar Photoagency

Postimees kirjutas aprillis aatomisõjalaevadest, mille idanaabrid Eesti eesistumise ajaks Läänemerele toovad ning mille puhul kujuneb analüütikute sõnul võtmeküsimuseks see, mida Vene hiigelalused pärast juulikuist paraadi edasi teevad. Kui 1980. aastal valminud allveelaev Dmitri Donskoi on amortiseerunud ja võiks eelkäijate eeskujul kuuluda pigem meremuuseumi, siis lipulaev Pjotr Veliki on endiselt võimas, kauge laskeulatusega relvasüsteem.

Sel pühapäeval toimuvast Peterburi mereväeparaadist võtab osa kuni kümme Põhjalaevastiku alust, mis on nähtud ette kaugpiirkonnas tegutsemiseks - eelpool nimetatutele lisaks veel raketiristleja Maršal Ustinov ja allveelaevahävitaja Vitseadmiral Kulakov, samuti Põhjalaevastiku õhujõudude ja õhukaitse 45. armee 28 lennuki- ja helikopterimeeskonda.

Koola poolsaarest kuni Valgeveneni ulatuva sõjalise suurõppuse Zapad 2017 ametlik aktiivne faas toimub 14.–20. septembrini kahe riigi, Venemaa ja Valgevene polügoonidel. Venemaa kaitseministeerium ja kindralstaap on seni kiivalt varjanud, mida Zapadil harjutatakse, viidates vaid, et õppuse stsenaarium lähtub NATO aktiivsuse suurenemisest Venemaa piiride taga.

Et suurõppus hõlmab kõiki väeliike, ei saa välistada, et ristleja Pjotr Veliki ja allveelaeva Dmitri Donskoi võidakse kasutada Zapadi käigus ühisharjutustes ja formatsioonides Venemaa Balti laevastikuga.

PJOTR VELIKI
Kirov-klassi aatomiristleja
Ehitatud 1996
252-meetrise kerepikkusega maailma suurim pealveesõjalaev
Kuulub Põhjalaevastikku, tegevusala Atlandi ookeanil ja Põhja-Jäämerel
Relvastuses raketid, torpeedod, 3 helikopterit

DMITRI DONSKOI TK-208
Akula-klassi strateegiline tuumaallveelaev
Ehitatud 1980
175-meetrise kerepikkuse ja 28-meetrise kõrgusega maailma suurim allveelaev
Kuulub Põhjalaevastikku, tegevusala Atlandi ookeanil ja Põhja-Jäämerel
Relvastuses torpeedod ja 20 ballistilist raketti RSM-56 Bulava, mis võivad kanda tuumalõhkepäid kuni 4000 km kaugusele

Kommentaarid (17)
Copy
Tagasi üles