Veerand Soome läinutest kavatseb naasta

Martin Smutov
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: promo

Viimase 20 aasta jooksul on toimunud ulatuslik väljaränne Soome, mis on viinud Eestist erinevatel hinnangutel 30 000 kuni 40 000 inimest. Uuringud näitavad, et veerand lahkujaist kavatseb naasta, kirjutati statistikaameti blogis.

Eestist on ajalooliselt toimud kolm suurt väljarände lainet: demograafilisest üleminekust alguse saanud väljaränne 19. sajandi lõpus ja 20. sajandi alguses, suur põgenemine 1944. aastal ning Eesti taasiseseisvumise järel alguse saanud väljaränne.

Kõige olulisem väljarände sihtriik viimase 20 aasta jooksul on olnud Soome. Eestist praegu toimuv väljaränne, sh väljaränne Soome, erineb kahest varasemast väljarände lainest ühe olulise joone, ulatusliku tagasirände tõttu.

2009. aastal viis Tartu Ülikool 1000 väljarändaja seas läbi küsitluse, kus uuriti Soome asujate Eestisse naasmise plaane.

Tulemused näitasid, et 24 protsenti küsitletutest soovib tagasi rännata ja 45 protsenti mitte, ülejäänud vastajatel puudus tagasirände osas selge seisukoht.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles