Õpilased tõid rahvusvaheliselt füüsikaolümpiaadilt koju kulla ja kaks pronksi

Agnes Saik
, suvereporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Eesti võistkonda kuulusid (vasakult) Kaarel Kivisalu, Konstantin Dukatš, Eva-Maria Tõnson, Taavet Kalda ja Roman Oleinik
Eesti võistkonda kuulusid (vasakult) Kaarel Kivisalu, Konstantin Dukatš, Eva-Maria Tõnson, Taavet Kalda ja Roman Oleinik Foto: Mihkel Kree

Võimekad õppurid jõudsid nädala jooksul Indoneesias proovida nii riisi istutamist, külastada maailma suurimat buda templit kui tuua rahvusvaheliselt füüsikaolümpiaadilt koju ka ühe kuld- ja kaks pronksmedalit.  

Kuldse autasu sai kaela Tallinna Reaalkooli 12. klassi õpilane Taavet Kalda. Võistkonna mentor Mihkel Kree ütles, et seda medalit nad salamisi lootsid, sest Kalda on juba enne füüsikaolümpiaadidelt esikohti napsanud. Proksmedali võitsid Tallinna Reaalkooli õpilane Kaarel Kivisalu ja  Narva Keeltelütseumi õpilane Konstantin Dukatš. Mõlemad käivad 9. klassis. Lisaks teenis aukirja ka Hugo Treffneri Gümnaasiumi õpilane Eva-Maria Tõnson.

Ülesandeid oli nii praktilisi kui ka teoreetilisi. Õppurid pidid teooriaosas uurima näiteks maavärinate, vulkaanide ja tsunamide tekkepõhjuseid, analüüsima universumi paisumist ja vaatama, kuidas galaktikate vaatlusandmete põhjal saab järeldada tumeaine olemasolu universumis. Eksperimentaalülesandes uuriti laserkiire murdumise abil soolalahuse difusiooni ning magnetlõksus leviteeriva grafiiditüki võnkumise abil vaadeldi nii aine omadusi kui ka seadme kasutamist näiteks seismomeetrina.

Igast riigist võis olümpiaadile saata viieliikmelise meeskonna. Kokku osales võistlusel 394 õpilast 86 riigist. Eesti võistkonda juhendasid Tartu Ülikooli teaduskooli direktori Mihkel Kree ja Tartu Ülikooli doktorant Mihkel Heidelbergi.

Rahvusvaheline füüsikaolümpiaad toimus sellel aastal 6.-24. juulil Indoneesias Yogyakartas. Õppuritel tuli oma teadmini näidata kahel päeval, ülejäänud aeg sisustati kultuuriprogrammiga.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles