ERRi nõukogu liikmed miljonitoetusest: see on ennekuulmatu (16)

Tiina Kaukvere
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Krista Aru.
Krista Aru. Foto: Kristjan Teedema

Eesti Rahvusringhäälingu (ERR) nõukogu liikmed Krista Aru ja Agu Uudelepp tunnistasid, et lugesid Eesti Jalgpalli Liidu kuni 950 000 euro suurusest toetusest ERRile Postimehest, ehkki oleks enda sõnul pidanud enne otsust kaasa rääkida saama.

«Olen pikalt nõukogus olnud ja suuremad tehingud käisid kindlasti nõukogust läbi. Rahvusringhääling on riigi ja rahva raha, see ei kõlba kuhugi, et nõukogu liikmed niimoodi kuulevad. See on täiesti arusaamatu minu jaoks,» kommenteeris 2013. aastast nõukogus olnud riigikogulane Krista Aru, kelle sõnul on sponsorrahade küsimusi varem nõukogu pidanud arutama korduvalt. «Oleme küsinud toetuste kohta ja tegelenud näiteks sellega, kui tuleb mõnelt teiselt riigiasutuselt toetus. Isegi see ei näe hea välja,» rääkis Aru.

Aru sõnul ei pruugi olla Eesti Jalgpalli Liidu finantseering tingimata halb, aga praegu on sellele keeruline hinnangut anda. «See peabki nõukogust läbi käima. Võib vaadata, et küll on tore, et raha tuleb juurde, aga kõik taustad peavad selged olema. Kas on lubatud Pohlakule midagi selle eest?» arvas Aru. «Keegi ei ole sponsorrahade vastu, aga küsimusi tekib ju absoluutselt kõigil ja läbipaistvust ju ei ole,» lõpetas Vabaerakonna saadik.

Eelmise nõukogu esimees Agu Uudelepp nentis, et kuulis kuni 950 000 euro suurusest toetusest meediast ning seetõttu temal nõukogu liikmena informatsiooni suurtehingust pole. Uudelepp ootab enda sõnul nõukogu liikmena selgitust ja leiab, et nõukogu oleks pidanud olema otsuse juures.

«Eesti Jalgpalli Liidu ja Eesti Rahvusringhäälingu vahelise lepingu sõlmimist ning selles sisalduvat nõukogu arutanud pole, seega ei saa ka enne nõukogule selle tutvustamist juhatuse poolt anda hinnangut selles sisalduvale. Küll on üheselt selge, et kõik lepingud mis ERR sõlmib, peavad vastama ERRi seaduses toodud põhimõtetele, sealhulgas tagama ERRi sõltumatu toimetusvastutuse,» kommenteeris nõukogu liige Paavo Nõgene, kes lubas täpsemaid kommentaare jagada 15. augustil, kuna siis toimub nõukogu koosolek, kus annab aru juhatus.

Nõukogu liige Martin Helme jalgpalli liidu panust samuti praegu kommenteerida ei soovinud. Samas ütles ta, et temale meeldiks, kui rahvusringhääling nii suuri summasid üldse õiguste eest välja käima ei peaks. Seda võiks teha pigem erameedia, leiab Helme.

Tänavu mais rahvusringhäälingu nõukogu esimeheks valitud Rein Veidemann on aga seisukohal, et nõukogu laual jalgpalli liidu toetus käima ei pidanud. «Nõukogu kinnitab ainult üldise määra, mida saab kasutada ülekannete tellimiseks,» ütles Veidemann. «Selle me kinnitasime, see on 1,2 miljonit eurot. Arutelude käigus väljendas juhatus, et kui nad ise peaksid maksma, siis jääb konkureerimine katki, aga kuna jalgpalli liit tuli taha, siis nad õigused ostsid,« ütles nõukogu esimees, kes ei näe jalgpalli liidu toetuses probleemi.

Jalgpalli teleõiguste eest maksti Eesti rekordhind – 2020. aasta Euroopa meistrivõistluste finaalturniiri teleõigused omandas julgelt üle miljoni eurose hinnaga Eesti Rahvusringhääling, kelle suurfinantseerijaks on selles projektis Aivar Pohlaku juhitav Eesti Jalgpalli Liit.

ERRil endal sellist raha polnud, kuivõrd nõukogu kinnitas juuni lõpus kõikide spordiülekannete teleõiguste kulupiiriks kokku 1,2 miljonit. Selle eest peab ERR näitama ka kergejõustiku ja jäähoki maailmameistrivõistlusi.

Nii tuligi selleks projektiks ETV-le appi Eesti Jalgpalli Liit, kellega sõlmiti sihtotstarbelise toetuse leping summale 950 000 eurot.

Jalgpalli Euroopa meistrivõistluste 2020. aasta finaalturniiri ning kahest Eesti jalgpalli rahvuskoondise osavõtul peetava valiksarja näitamisest oli huvitatud ka Eesti Meedia, kuhu kuuluvad Kanal 2 ja ka Postimees, ning TV3 haldav MTG. Pakkumiste lõppvooru jõudsid Eesti Meedia ja ERR ning kui jalgpalliliit poleks ERRi pakkumisele õlga alla pannud, oleks teleõigused omandanud ilmselt Eesti Meedia.

«Meie soovisime jalgpallile parimat väljundit. ETV, hiljem ERR on 25 aastat järjepidevalt näidanud Eesti koondise mänge ja suurturniire. Meie huvi on see, et see jätkuks,» rääkis jalgpalliliidu avalike ja koostöösuhete juht Mihkel Uiboleht. «Suured spordivõistlused, millel on üldrahvalik huvi, nende koht on rahvusringhäälingu kanalil,» lisas ta.

Kommentaarid (16)
Copy
Tagasi üles