Veidemann: koostööd jalgpalli liiduga ei pea häbenema (1)

Tiina Kaukvere
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Rein Veidemann
Rein Veidemann Foto: Stanislav Moškov

Eesti Rahvusringhäälingu (ERR) värske nõukogu esimees Rein Veidemann ei nõustu nõukogu liikmetega, et nõukogu oleks pidanud Eesti Jalgpalli Liidu toetuse üle arutama. «See ei kuulu nõukogu pädevusse,» ütles mais esimeheks valitud Veidemann.

«Nõukogu kinnitab ainult üldise määra, mida saab kasutada ülekannete tellimiseks,» selgitas Veidemann. «Selle me kinnitasime, see on 1,2 miljonit eurot. Arutelude käigus väljendas juhatus, et kui nad ise peaksid maksma, siis jääb konkureerimine katki, aga kuna jalgpalli liit tuli taha, siis nad õigused ostsid,« ütles nõukogu esimees, kes ei näe jalgpalli liidu toetuses mingit probleemi.

Veidemanni sõnul oli nõukogule üldjoontes teada, et jalgpalli liit soovib jalgpalli EMi õiguste ostmisel ERRile partneriks tulla. Aga seda, et mängus saab olema kuni 950 000 eurot, nõukogu tõesti ei teadnud. «See selgub ju pakkumiste käigus, nõukogu ei saa seda ju enne käsitleda,» põhjendas Veidemann.

Tema hinnangul tulevad kriitikanoodid konkurentidelt, kes ise õigustest ilma jäid. «Kas siit ei paista läbi hapud viinamarjad?»

Jalgpalli Euroopa meistrivõistluste 2020. aasta finaalturniiri ning kahest Eesti jalgpalli rahvuskoondise osavõtul peetava valiksarja näitamisest oli huvitatud ka Eesti Meedia, kuhu kuuluvad Kanal 2 ja ka Postimees, ning TV3 haldav MTG. 

Veidemanni sõnul ei pea koostööd jalgpalli liiduga häbenema, sest see ei ole mingisugune äriühing, vaid mittetulundusühing. Küsimust, kas ka teistel liitudel on õigus osta nüüd endale ERRis sisu, pidas Veidemann spekulatsiooniks. «Esmalt tuleb vaadata, mis on ETV spordisaadete kava ja programm, mida üle kantakse ja peetakse vajalikuks. See on kõik arutamise küsimus,» rääkis ta ning tunnistas, et jalgpalli liit on samas n-ö «jõukas pruut».

Küsimuse peale, kuidas peaks ERR oma sisu juures hiljem vaatajale teada andma, et ülekande eest tasus Eesti Jalgpalli Liit, vastas Veidemann, et sellist kohustust polegi. «Nägin lepingut ja igasugused rahastustega ja kohustustega seotud lepingud – ei ole kohustus tingimusi avalikustada.»

Veidemanni sõnul on ERR järjepidevalt suurt jalgpalli kajastanud ning on mõistlik, et ülekannete tegemine jätkub. «Kes sellest võidab – Eesti televaataja võidab,»  ütles ta.

Veidemanni sõnul olid kõik jahmunud, kui Eesti Meedia olümpiaõigused ära ostis. Samal ajal kolib Eesti Meedia ise vabalevist ära, tõi Veidemann välja. «Kuna rahvusringhääling ja ETV on vabalevis, siis on mõistetav, et nad jalgpalli liidu toel konkureerisid ja õigused said.»

Jalgpalli teleõiguste eest maksti Eesti rekordhind – 2020. aasta Euroopa meistrivõistluste finaalturniiri teleõigused omandas julgelt üle miljoni eurose hinnaga Eesti Rahvusringhääling, kelle suurfinantseerijaks on selles projektis Aivar Pohlaku juhitav Eesti Jalgpalli Liit. Väidetavalt maksti selle eest siinses mõistes rekordilised ligi 1,2 miljonit eurot, mis on üle kolme korra rohkem, kui on maksnud varasemate suurturniiride teleõigused.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles