Piltuudis: karud rüüstasid Otepää lähedal mesitarusid

Postimees
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Karud rüüstasid Otepää lähistel mesitarusid.
Karud rüüstasid Otepää lähistel mesitarusid. Foto: Allan Sarap

Näljased karud rüüstasid kevadel Lõuna-Eestis Otepää lähistel metsas mahemesila tarud, mille omanik otsustas pärast hävitustööd piirata mesila elektrikarjusega.

Metsaserva Mesi OÜ omanik Allan Sarap ütles Postimehele, et karud rüüstasid mahemesilat tõenäoliselt aprilli lõpus, ise avastas ta rüüstatud tarud mai esimestel päevadel. Mahemesila Facebooki lehele pani ta pildi rüüstatud tarudest mõned päevad tagasi tuttavate pealekäimisel.

«Arvatavasti oli see emakaru koos kolme pojaga, Kevad oli külm ja karud näljas, nad pidid kuidagi omale toitu hankima, et ellu jääda» nentis mesinik.

Karude tegevust Sarap ise pealt ei näinud, kuna tema mahemesila on metsa sees ning ta käib kohapeal korra nädalas.

Ta tõdes, et karud hävitasid tema kahe aasta töö, kuna mahemesilale on kehtestatud väga kindlad ja ranged reeglid.

«Tunnustatud mahemesilaks saamiseks on kehtestatud üheaastane periood. Mahevahast kärgede ehitamine võtab kaks aastat aega,» nentis ta.

Sarap märkis, et Euroopa Liidu rahadega kompenseeritakse talle ilmselt järgmisel aastal mingis ulatuses karude hävitustöö, kuid mahemesilasse investeeritud tööd ja iganädalast metsas kohapeal käimist on väga raske rahas mõõta.

«Aga see on minu oma risk, et ma metsa mahemesila rajasin,» lisas ta.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles