Saaremaa külamees meenutab: karu ronis aknast sisse, sõi liha ära ja pani laua alla magama

Helen Mihelson
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Lembit Tõnsau.
Lembit Tõnsau. Foto: Maanus Masing/Saarte Hääl

Jutud Saaremaal tegutsevast karust on jõudnud ka Tõrisel elava 80-aastase Lembit Tõnsauni, kes tunnistas, et kõnealust mesikäppa pole tal seni näha õnnestunud, kuid 60 aastat tagasi oli sealkandis n-ö päris oma karu, kes tatsas südamerahuga vahel ka külas ringi.

Mingeid erilisi pahandusi loom toona 1956. aastal korda ei saatnud, kuid üksikud mesitarud ajas ta siiski pikali ja mõningaid trikke tegi veel, kirjutab Saarte Hääl.

Toona 27-aastane Lembit mäletab hästi oma esmakohtumist karuga. «Tulin Tõrise põllust hobusega ja äkist kilomeeter enne küla ei läinud hobu enam edasi. Mõtlesin, et mis – hobu on lolliks jäänd!» kirjeldas mees. Aga siis pani loom äkki nii jooksu, et Lembit ei saanud teda pidamagi.

Et intsident juhtus Lembitu kodu lähedal, pani hobune tuhatnelja koduhoovi ning jäi alles seal värisedes seisma. «Saad aru, isegi hobune värises!» tõdes Lembit Tõnsau õhinal.

Lembit Tõnsau.
Lembit Tõnsau. Foto: Maanus Maasing / Saarte Hääl

Karu ronis aknast sisse, sõi liha ära ja pani laua alla magama

Teine talle meenunud juhtum oli toonase karuga selline, et külas olid parasjagu ühes peres matused. «Mu ema oli ka matusel ja rääkis, et äkki vaatas – paarsada meetrit kaugemal oli maja aknavahel koer uppimas või mis see oli,» kõneles Tõnsau. «Ja mõtle – karu oli hoopis, läks aknast tuppa.»

Kõnealuses majas elas kaks õde, üks neist oli just ennist lamba tapnud ning liha köögilauale asetanud. «Ja karu tundis liha lõhna. Lõi akna puruks, sõi liha ära ja kui peremees tuli koju, vaatas, et püha heldus, karu magab laua all!»

Kui karu aga küla vahel liikus, olid kogu küla koerad tal karjas järel. «Kui karu keeras ja tahtis käpaga lüüa, jooksid koerad kohe minema,» muheles Lembit. «Niimoodi ta siin jalutas, aga äkki kadus ta ära ja siis räägiti, et karu olla Astesse liikunud – siis oli seal lennuväli – ja ta olla seal maha lastud. Kas see nii oli, ei tea.»

Saarte Hääl kirjutas täna, et Saaremaal märgati kuue aastakümne järel taas karu, loom jäi metsatööliste videole ja olemas on ka foto karu jäljest. Videot näeb siit. Ajalehele laekus info Saaremaal liikuva karu kohta juba nädalavahetusel, mil laupäeva hommikul kella 8 ajal nähti mesikäppa üle tee jooksmas Väikese väina lähistel Reina küla sildist 400 meetri kaugusel. Pealtnägija peatas auto ja proovis nähtut filmida, kuid loom, keda ta karuks pidas, oli juba kadunud.

Lembit loodab, et karul lastakse rahus elada, sest mingit suurt kurja see metsaloom küll ei tee. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles