Egiptuse ekspresidenti võib süüdimõistmisel oodata ees hukkamine

Mari Kamps
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Hosni Mubarak
Hosni Mubarak Foto: SCANPIX

Egiptuse ekspresident Hosni Mubarak, keda kahtlustatakse korruptsioonis ja võimu kuritarvitamises, võib süüdimõistmisel sattuda trellide taha või ootab teda ees hukkamine, kui leiab kinnitust korralduse andmine meeleavaldajate tulistamiseks.

Riiklik ajaleht Al-Ahram tsiteerib Kairo apellatsioonikohtu esimeest Zakaria Shalashit, kelle sõnul võib endist riigipea oodata pärast vähemalt aasta pikkuseks venivat kohtuprotsessi ees hukkamine, vahendas AFP.

Riigi peaprokurör andis kolmapäeval loa võtta Hosni Mubarak ja tema kaks poega, Alaa ja Gamal 15 päevaks vahi alla.

Ajalehe andmetel algavad kahtlustatavate ülekuulamised varade võimalikust kantimisest järgmisel nädalal.

Shalashi sõnul tegi endise siseministri Habib al-Adly ülestunnistus sellest, et riigipea andis talle korralduse kasutada meeleavaldajate vastu jõudu, Mubarakist tõendite leidmisel kaasosalise.

Kohtu all olevat al-Adlyt kahtlustatakse korralduse andmises tulistada meeleavaldajaid.

«Kui see saab kinnitust, siis Mubarak saab samasuguse karistuse kui inimene, kes selle täide viis. See võib viia hukkamiseni, kui leitakse tõendid, et rahumeelseid demonstrante tapeti ettekavatsetult,» rääkis Shalash.

Mubarak võib jääda ellu, kui saab kinnitust, et meeleavaldajate surm ei olnud ettekavatsetud, lisas ta.

Infarkti saanud Mubarak lebab haiglas politseinike valve all. Tema pojad on Kairo vanglas.

Riigitelevisiooni oletusel võib uurimine kesta kuus kuud.

Shalash lisas, et kui Mubarak mõistetakse süüdi varade kantimises ja korruptsioonis, võib teda oodata ees 3- kuni 15-aastane vangistus.

Mubarak oli sunnitud rahva survel ameti maha panema 11. veebruaril. Egiptust haaranud rahutustes sai surma oletatavalt 800 inimest.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles